Financiar

#credite #banci mici #fmi

FMI catre autoritatile romane: Atentie la bancile mici!

Intr-un raport publicat miercuri de Fondul Monetar International, autoritatile din Romania sunt avertizate ca "trebuie sa ramana vigilente fata de unele banci mici ", care au inregistrat o deteriorare puternica a calitatii portofoliului de credite, anunta gandul.info.

Sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rata medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, sunt de parere cei de la FMI. Totodata, indicatorul de stabilitate financiara depaseste 11% in cazul tuturor bancilor din sistem, in timp ce minimul reglementat este de 8%.

“Cu toate acestea, autoritatile trebuie sa ramana vigilente fata de unele (totalizand mai putin de 2% din activele sistemului), care au inregistrat o deteriorare rapida a calitatii creditelor si au provizioane mai reduse fata de media sistemului", potrivit aceluiasi raport.

In schimb, oficialii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca niciuna dintre banci nu se confrunta cu probleme. “Bancile mici au mai putine posibilitati de a face fata inmultirii creditelor neperformante. Dar nu bancile mici dau grosul creditelor neperformante. Directia de supraveghere din BNR nu are temeri ca s-ar putea produce vreo disfunctionalitate in sistemul bancar din Romania. In Romania nu exista nicio banca in pericol sau care sa puna in pericol sistemul bancar din Romania", a a declarat Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului BNR, pentru gandul.info.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea