Media

#Experimentul Pitesti #reeducare prin tortura # romania te iubesc

Experimentul Pitesti – reeducarea prin tortura a elevilor, studentilor si elitei intelectuale

In perioada comunismului, Securitatea a incercat sa anihileze categoria de populatie ostila noului regim: elevii, studentii si elita intelectuala a tarii, care ar fi putut sa devina o forta de opozitie. Pentru asta, ei s-au folosit de reeducarea prin tortura, pentru a-i obliga pe detinuti sa se lepede de convingerile lor si de credinta. Se ajunsese la un asemenea nivel de dezumanizare incat unii detinuti, care nu mai suportau torturile, acceptau sa devina agresorii propriilor camarazi. Abia in acel moment erau considerati reeducati si scapau de batai.

Paula Herlo a stat de vorba cu supravietuitorii acestui fenomen, care, dupa zeci de ani, au acceptat sa vorbeasca despre chinurile traite in penitenciarul Pitesti, despre umilintele si torturile la care au fost supusi si care i-au marcat pe viata.

“Putini stiu ca, la inceputul comunismului, in Pitesti a existat un loc al terorii absolute. Romania a fost scena unui fenomen prin care s-a incercat crearea omului nou folosindu-se reeducarea prin tortura, despre care specialisti si istorici aveau sa declare mai tarziu ca a fost unic in lume.”, a declarat Paula Herlo.

Mai multe informatii despre experimentul Pitesti, dar si despre supravietuitorii lui poti afla duminica la “Romania, te iubesc!”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea