IT & C

www.e-licitatie.ro prezentat la Conferinta europeana

Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, participa la Conferinta Europeana la nivel inalt pe tema e-Government , care are loc la Villa Erba, Como, Italia, in perioada 7-8 iulie 2003.

Conferinta, organizata de catre Comisia Europeana si presedintia italiana a Uniunii Europene, isi propune sa prezinte importanta serviciilor electronice interactive si beneficiile acestora pentru cetateni si companii, in conformitate cu obiectivele initiativei eEurope.
Luni, 7 iulie 2003, in prezenta premierului italian Silvio Berlusconi, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor eEurope. Cele trei premii pentru cele mai bune proiecte de e-Governement implementate in Europa, au fost acordate de Erkki Liikanen, Comisarul European pentru Intreprinderi si Societate Informationala si de Lucio Stanca, Ministrul Inovatiei si Tehnologiei.




"In competitia pentru premiile europene de e-Government, cea mai importanta de acest gen din Europa, au fost selectate doua proiecte romanesti: sistemul electronic de achizitii publice, www.e-licitatie.ro, si Somcet-Net, din cele 357 inscrise initial. Ambele proiecte participa in concurs la sectiunea "Rolul eGovernment in competitivitatea europeana", alaturi de alte 19 aplicatii din 12 tari. e-licitatie va beneficia, de altfel, de o prezentare speciala, in cea de a doua zi a Conferintei, in cadrul sesiunilor dedicate expunerii celor mai bune practici de e-Government ale administratiei publice din Europa. Aceasta este inca o dovada ca sistemul electronic de achizitii publice se bucura de recunoastere si apreciere internationala. Sunt sigur ca cei 1000 de participanti reuniti la Como vor contribui la crearea unei si mai bune vizibilitati a proiectelor, precum si la diseminarea inovatiilor si a rezultatelor pe care acestea le-au obtinut.", a declarat Dan Nica , Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Azi, 8 iulie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, va lua cuvantul in cadrul Intalnirii interministeriale cu tema "e-Government si Summitul Mondial pentru Societatea Informationala", prezentand rezultatele Conferintei Regionale Pan-Europene, desfasurate anul trecut in Romania si incheiate prin adoptarea Declaratiei de la Bucuresti. De asemenea, ministrul Dan Nica va sustine o prezentare in cadrul mesei rotunde cu tema "Parteneriate e-Government: suport pentru cele mai bune practici".



La competitia europeana pentru premiile eEurope au fost selectate, pentru toate cele trei sectiuni ale competitiei, 65 de aplicatii, provenind din 25 de tari, care vor fi prezentate in cadrul expozitiei "Cele mai bune practici in procesul de imbunatatire a e-serviciilor si de transformare guvernamentala".
Sistemul electronic de achizitii publice ofera o modalitate alternativa pentru achizitiile publice guvernamentale. Sistemul electronic de achizitii publice a inceput sa fie utilizat la nivel national din 4 martie 2002, la initiativa Guvernului Romaniei, in urma unui proiect pilot realizat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) in anul 2001. Pana in prezent, in sistemul electronic de achizitii publice au fost inchise aproximativ 137.000 de licitatii, avand o rata a economiilor de aproximativ 22,6%. Suma economiilor realizate la tranzactiile incheiate in sistem pana in prezent este estimata la 40 de milioane euro. Saptamanal se deschid aproximativ 15000 de noi licitatii.
Pe langa sistemul electronic de achizitii publice, dintre aplicatiile romanesti inscrise a mai fost ales si Sistemul electronic integrat pentru optimizarea transportului si monitorizarea e-business in aria transporturilor - SOMCET-Net. Acesta a fost realizat de ICI Bucuresti, institutie care functioneaza in subordonarea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si CEPETET (Centrul de cercetare pentru electronica din transporturi din cadrul Universitatii Politehnica). SOMCET-Net este un suport modern pentru monitorizarea vehiculelor si optimizarea rutelor, reprezentand in acelasi timp un instrument interactiv pentru tranzactiile comerciale electronice.

Mai multe informatii despre evenimentul de la Como puteti obtine accesand site-ul www.e-europeawards.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele