IT & C

Videotelefonie in Romania cu 20 de centi pe minut

Romanii vor beneficia de servicii de videotelefonie pina la sfirsitul acestei luni. Connex a lansat ieri sistemul 3G in Romania. Pentru inceput sint acoperite opt orase. Pretul mediu pentru acest serviciu este considerat de oficialii companiei ca fiind cel mai mic din Europa.
Operatorul de telefonie mobila Connex a lansat in premiera pentru Romania telefonia 3G. Serviciul va fi accesibil pentru public incepind din 25 aprilie. Cu toate acestea, ieri a avut loc prima convorbire in regim videotelefon, iar interlocutorul ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a fost chiar presedintele Traian Basescu .

Pentru a atrage un numar cit mai mare de clienti inca de la lansare s-au pregatit pachete promotionale atractive si s-au stabilit preturi despre care oficialii spun ca sint mai mici decit in orice alta tara europeana . Astfel, un abonat Connex va putea plati un abonament de trei dolari lunar, iar pretul pentru un minut de videotelefonie va fi de 20 de centi.

De asemenea, si terminalele compatibile 3G vor fi vindute la preturi promotionale. Romania este una dintre primele tari din estul Europei in care se lanseaza 3G.

Servicii noi

Cei care vor opta pentru telefonia 3G vor avea servicii care pina in urma cu ceva timp pareau desprinse din alta lume. Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a accesa Internetul si de a transmite date si imagini la viteze mari. Internetul va putea fi accesat la viteze de pina la 384 kbps pentru descarcare de fisiere si de pina la 64 kbps pentru transmiterea acestora.

In urmatoarele luni, viteza de acces va creste pina la 4 Mbps", a afirmat Gabriela Matei, director in cadrul departamentului de marketing al MobiFon. Utilizatorul va putea sa asculte muzica si sa urmareasca emisiuni TV pe telefonul mobil.

Ei vor avea la dispozitie 100.000 de melodii in versiune integrala pentru descarcare, in playlist fiind incluse nume cunoscute precum Deep Purple , Queen, Sex Pistols, Depeche Mode sau Kylie Minogue.

De asemenea, vor fi disponibile videoclipuri ale formatiilor romanesti, dar si melodiile acestora, precum si 3.500 de tonuri de apel. Vor putea fi urmarite live emisiunile postului Realitatea TV, cu care Connex a incheiat un parteneriat in acest sens. Evident, unul dintre cele mai atractive servicii este videotelefonia.

Cei care vorbesc se pot vedea unul pe celalalt.
Abonament de trei dolari

Abonatii Connex atrasi de 3G care doresc sa-si pastreze planurile tarifare actuale vor beneficia de abonament gratuit in primele trei luni, iar apoi vor plati un abonament de trei dolari lunar. Pachetul include trei ore si 33 de minute de videotelefonie, traficInternet de 33 MB si 33 de mesaje multimedia.

Oferta este valabila pina pe data de 27 mai. Cei care comunica mai mult au la dispozitie un alt pachet, care costa 33 de dolari. Acesta cuprinde trei ore si 33 de minute de videotelefonie, patru ore si 33 de minute pentru apelurile vocale, tot 33 de MB de Internet, precum si 33 de MMS-uri.

Tarife mai mici

Deoarece tehnologia 3G este mai performanta decit cea GSM, se preconizeaza o ieftinire a apelurilor. Tarifele pentru serviciile de voce vor fi mai mici", a spus Lidia Solomon, PR manager Connex, care a mai precizat ca procentul de ieftinire va fi unul destul de important. In ceea ce priveste tariful pentru videotelefonie, acesta va fi de 20 de centi/minut.

Pentru a intra in forta pe piata romaneasca, Connex a pregatit tarife accesibile. In medie, pretul este mai mic decit al oricarui operator european", a spus Ken Campbell, chief marketing officer Connex.
Mobile cu ecran mare

Telefoanele mobile compatibile 3G au ecranul mai mare, pentru a se putea urmari fara mare efort aplicatiile. Operatorul va acorda la aceste aparate o reducere de 33%. Astfel, un terminal Motorola v975 va costa 222 de dolari, fara TVA, in vreme ce unul Nokia 6680 ajunge la 363 de dolari. Preturile sint valabile numai cu abonament 3G.

Pentru inceput vor fi disponibile cinci modele de celulare compatibile 3G.

Opt orase 3G

Intr-o prima faza, serviciile de telefonie de generatia a treia vor fi disponibile in opt orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova si Ploiesti. De asemenea, reteaua acopera si DN 1 intre Bucuresti si Brasov. Ken Campbell a spus ca spera ca acoperirea sa se extinda rapid.

Oficialii Connex au mai anuntat ca s-au semnat acorduri de roaming pentru serviciile 3G cu mai multe tari europene. Se vor putea initia apeluri de video telefonie cind se afla in roaming in Germania, Austria, Elvetia, Italia si Portugalia. Totodata, vor putea face video apeluri internationale in Austria, Germania, Franta, Italia, Portugalia, Elvetia.

Oficialii Connex spera ca acest serviciu va prinde in Romania si se bazeaza in primul rind pe succesul inregistrat cu serviciile GSM, cind apetitul romanilor a depasit cu mult asteptarile lor. Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, considera ca tehnologia 3G va atrage si o dezvoltare a industriei IT&C autohtone.

Fara concurenta

Pentru o perioada, Connex nu va avea concurent pe piata 3G din Romania. Conducerea Orange, operatorul care detine cealalta licenta, indica anul 2006 ca fiind momentul lansarii noilor servicii. Vom iesi pe piata cu servicii 3G in cursul anului 2006", a spus Yves Gauthier, directorul comercial al Orange, cu prilejul primirii licentei.

Acesta considera ca operatorul a facut un prim pas in directia telecomunicatiilor 3G prin lansarea tehnologiei EDGE. Nici Zapp nu anunta deocamdata o astfel de investitie. In momentul organizarii licitatiei pentru licentele 3G, MCTI a impus niste conditii care nu au permis participarea la licitatie.

Pe de alta parte, noi avem deja capabilitati 3G prin reteaua noastra", a spus Mihaela Lupu, Head of CorporateAffair Telemobil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele