IT & C

Un robot care citeste privirea va usura operatiile

Miscari sincronizate cu cele ale inimii, „zone interzise“ spre care refuza sa-si indrepte bisturiul si harti virtuale de adincime ale tesuturilor sint citeva dintre noile dotari ale lui Da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical.

Cel mai performant robot folosit in chirurgie, Da Vinci, a mai primit citeva imbunatatiri pentru ca operatiile sa devina mai precise si astfel pacientii sa se insanatoseasca mai grabnic. Chirurgii vor putea controla robotul nu doar cu ajutorul miinilor, ca pina acum, ci si cu privirea. In plus, robotul va lua si el decizii pentru evitarea aparitiei accidentelor in cazul operatiilor delicate, precum cele pe inima si cele in care sint extirpate tumori , informeaza „The Guardian“.

„Vrem sa transformam robotul intr-un factor de decizie, sa-i dam mai multa autonomie“, a declarat profesorul Guang Zhong Yang, de la Centrul Hamlyn de Chirurgie Robotica al Colegiului Imperial din Londra, unul dintre cercetatorii britanici din spatele proiectului de upgradare a lui Da Vinci.

Ei i-au adaugat un dispozitiv care inregistreaza miscarile oculare ale chirurgilor care-l manevreaza de la un panou de comanda. Stabilind cu precizie directia in care fiecare ochi priveste, un software construieste o harta tridimensionala a tesutului de care se ocupa doctorul, harta care poate stabiliza o imagine in miscare, precum o inima care bate, pentru a face operatiile mai usoare.

Ceea ce se intimpla de fapt este ca robotul isi sincronizeaza instrumentele cu organul in miscare, astfel ca pe monitorul chirurgului apare o imagine incremenita. „Instrumentele chirurgicale se misca cu aceeasi viteza ca si organul pe care se efectueaza interventia, iar astfel medicilor le este prezentata o imagine statica“, a declarat chirurgul Lord Darzi, directorul Centrului Hamlyn.

O alta functie implementata robotului este posibilitatea ca medicii sa priveasca sub tesuturile de care se ocupa si astfel sa identifice tumori si vase de singe pe care n-ar fi avut posibilitatea sa le observe in mod obisnuit. Noua tehnica este posibila datorita suprapunerii virtuale a imaginilor transmise in timp real cu cele obtinute, prin scanare , inainte de operatie.

Oamenii de stiinta britanici incearca, de asemenea, sa instruiasca robotul cu privire la anumite „zone interzise“ din corpul unui pacient, precum vasele de singe sanatoase, pentru a impiedica chirurgii sa taie in locuri nepermise. 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele