IT & C

Un nou ceas biologic

Un nou ceas biologic , descoperit de un dentist american, contribuie la dezvaluirea misterului pentru care in viata soarecilor timpul curge mai repede decat pentru oameni, care traiesc mai mult.

Pentru Timothy Bromage de la New York University College of Dentistry, acest ceas special da seama, de fapt, de un ritm biologic diferit de la un mamifer la altul si care controleaza functiile organismelor, informeaza publicatia italiana La Stampa.

Precum ceasul biologic ce regleaza starile de somn si veghe (ritmul circadian), ceasul biologic descoperit de dentistul american isi are originea in hipotalamus , o regiune a creierului care are are o functie de control asupra sistemului nervos.

Spre deosebire de ritmul circadian, ritmul acestui nou ceas biologic este diferit de la un organism la altul, operand cu intervale diferite de timp in functie de marimea mamiferelor. Astfel, spre exemplu, soarecii au un interval de o zi, cimpanzeii de sase, pe cand omul de opt.

Dentistul american, ce preda biologie craniofaciala, a descoperit acest ritm special intern observand cresterea numarului de linii pe suprafata dintilor, un fenomen similar cu cercurile pe care le formeaza an de an arborii, permitand astfel identificarea varstei lor. Cercetatorul a observat ceva similar examinand ritmul de crestere al tesutului osos al scheletului.

Bromage spune ca “acelasi ritm biologic care controleaza cresterea dintilor si a oaselor are o influenta si asupra dimensiunilor corpului si asupra multor altor procese metabolice, inclusiv ritmul batailor cardiace si frecventa respiratiei.

De fapt, acest ceas influenteaza viata generala a unui organism si longevitatea sa. Astfel, un soarece va prezenta o crestere a dintilor si a oaselor intr-o optime din timpul necesar pentru un om, va trai mai repede si va muri mai timpuriu”.

Un lucru particular descoperit de cercetatorul american este faptul ca pentru oameni acest ritm poate varia foarte mult: de la minim cinci zile la maxim 10. Nu intamplator, astfel, omul prezinta cea mai mare varietate de marimi corporale dintre mamifere .

Cercetari viitoare vor putea sa analizeze legaturile intre un ritm mai lent si dezordinile de crestere sau daca alterari importante ale acestui ceas biologic influenteaza chiar si comportamentul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele