IT & C

Un nou burete pentru absorbtia bioxidului de carbon

Laboratoarele ce cercetare franceze au pus la punct un nou material care are o capacitate uriasa de absorbtie a bioxidului de carbon, substanta care pare sa stea in spatele incalzirii globale.

MIL-101 a fost conceput in cadrul Institutului Lavoisier, Franta, fiind considerat un ‘praf’ miraculos capabil de a retine, la o temperatura normala, o cantitate enorma de bioxid de carbon (CO2), unul dintre principalele gaze care produc efectul de sera, informeaza publicatia franceza Le Figaro .

Un metru cub din acest material poate sa retina pana la 400 de metri cubi de CO2, de doua ori mai mult decat actualele materiale de pe piata, ceea ce ar putea duce la o regandire a luptei impotriva incalzirii globale.

Profesorul chemist Gerard Ferey, care a condus cercetarile la Institutul francez spune ca buretele face parte din noua familie a ‘solidelor hibride’, descoperite la sfarsitul anilor ’90 ai secolului trecut, MIL-101 fiind compus din parti organice si anorganice unite prin legaturi puternice.

Ansamblul formeaza un schelet care adaposteste mari spatii intermediare de ordinul a 3.5 nanometri spre deosebire de 2.2 nanometri ai materialelor actuale, unde moleculele de bioxid de carbon se fixeaza prin absorbtie.

Cercetatorul francez estimeaza, insa, ca vor mai trece intre 7 si 10 ani pana ce buretele de CO2 sa intre pe piata. Cu toate acestea, o companie germana (BASF) a comercializat deja, sub denumirea de Bazolit, un alt solid hibird pus la punct de Institutul Lavoisier, MIL-53, care are scopul de a retine gazul si mai ales hidrogenul.

Studiile cercetatorilor francezi ar putea avea, astfel, diferite aplicatii atat in domeniul energiei cat si in cel al dezvoltarii durabile si al sanatatii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele