IT & C

Un elev de doar 13 ani din Germania a facut de ras NASA?

Calculele unui elev de numai 13 ani din Germania efectuate asupra posibilitatilor unui asteroid de a lovi Pamantul au facut, aparent, de ras NASA prin precizia lor!

Ca urmare a rectificarilor facute de Nico Marquardt, agentia spatiala americana a avut intentia de a-si pune la punct calculele, informeaza publicatia franceza Le Figaro .

Asteroidul asupra caruia si-a indreptat atentia micul geniu poarta numele zeului egiptean al razboiului, Apofis, o piatra gigantica cu diametrul de 250 de metri descoperit in anul 2004 si care este de asteptat sa treaca pe langa planeta noastra.

Calculele efecutate de catre expertii NASA cu privire la posibilitatea ca acest asteroid sa loveasca Pamantul in anul 2036 dateau o cifra de 1 la 45.000. Adolescentul german le-a aratat insa celor de la NASA ca au gresit cu doua zerouri: Apofis ar avea o sansa la 450 de a lovi planeta noastra. Iar diferenta este notabila!

Asteroid criminal?

In ciuda, insa, a unei mici isterii provocate in presa de geniul german si de probabilitatea mult mai mare ca Apofis sa loveasca planeta noastra, investigatia efectuata de cei de la Le Figaro arata ca lucrurile nu stau chiar asa.

In primul rand, calculele efectuate de elevul german nu au fost niciodata validate nici de catre NASA, dar nici de Agentia Spatiala Europeana (ASE); in al doilea rand, exista posibilitatea ca ele nici sa nu fie chiar atat de corecte.

Totul a inceput pe data de 8 martie, cand Nico s-a inscris la un concurs pe teme stiintifice pentru copii, castigandu-l cu proiectul “Asteroidul criminal Apofis”. In 11 aprilie deja o publicatie din Potsdam a anuntat ca micul geniu a facut de ras NASA prin calculele efectuate asupra lui Apofis.

Potrivit ziarului german expertii americani ar fi uitat sa ia in considerare posibilitatea unei coliziuni a lui Apofis cu un satelit geostationar ce orbiteaza in jurul Pamantului, in jurul anului 2029. Impactul cu satelitul ar mari posibilitatea indreptarii satelitului spre planeta noastra.

Intr-o prima faza, NASA ar fi contactat Agentia Spatiala Europeana spunand ca tanarul are dreptate: calculele trebuie modificate! Contactati insa in mod direct, cei de la ASE dar si NASA au dezmintit aceste informatii.

NASA isi mentine cifrele

In calculele sale, NASA nu a uitat sa ia in consideratie prezenta satelitilor geostationari si o eventuala ciocnire cu asteroidul (care daca potrivit datelor americane are 200 de milioane de tone, in publicatiile germane ele au devenit 300 de miliarde de tone…).

In cateva studii recente, expertii NASA notau ca Apofis va trece la aproximativ 29.470 km de Pamant, adica mai aproape de orbita satelitilor geostationari, care se afla la 35.786 km de planeta.
Mai mult decat atat, NASA subliniaza faptul ca asteroidul se va apropia cu un unghi de atac de 40% in raport cu ecuatorul, acelasi cu al oribitei geostationare, ceea ce inseamna ca Apofis nu prezinta niciun pericol pentru satelitii geostationari.

Toate aceste predictii , atat ale NASA cat si ale micului geniu german, s-ar putea dovedi inutile in cazul ciocnirii lui Apofis cu o ruda de-a sa: 2004 VD17, unul dintre cei 947 de asteroizi in mod potential periculosi pentru Pamant.

Impactul intre cei doi asteroizi ar constitui o adevarata binecuvantare pentru planeta noastra si ar putea sa aiba loc in anul 2034.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele