IT & C

UE si-a tras domeniu cu gard

Romanii sau persoanele care nu locuiesc in UE nu pot inregistra, teoretic, domenii cu noua terminatie, dar pot fenta aceasta prevedere.

Institutiile europene vor avea pagini de Internet in domeniul .eu, acestea inlocuind .int, incepind de ieri, o data cu Ziua Europei , ne anunta publicatia electronica EurActiv.ro. Cu toate acestea, singurele care sint obligate sa treaca la acest domeniu sint institutiile europene precum Comisia Europeana sau Parlamentul European.

Gama de domenii existenta in prezent va ramine valabila in continuare pentru persoanele fizice sau juridice care vor dori sa le foloseasca.

Momentan, romanii nu pot fi proprietari ai unui domeniu .eu, acest lucru fiind apanajul persoanelor fizice sau juridice din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, prevederile EURid (Registrul European al Numelor Domeniilor de Internet) pot fi ocolite cu usurinta de romanii care viseaza sa detina un domeniu comunitar pentru paginile lor web.

In mod normal, un roman nu poate inregistra un nume de domeniu .eu. Spun in mod normal, pentru ca se poate aranja daca iti faci o rezidenta in strainatate sau rogi pe cineva cunoscut care locuieste in UE sa inregistreze acel domeniu pentru tine, ne-a declarat Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP) din Romania.

Acesta afirma ca fluxul mare de inregistrari de domenii din UE in scurt timp de la deschiderea accesului public este fireasca, avind in vedere faptul ca in prezent numarul celor care doresc sa aiba o identitate pe Internet a crescut dramatic.

Firma europeana cu doi muncitori

Inregistrarea domeniilor .eu a avut loc in doua etape. In prima, intre 7 decembrie 2005 si 7 aprilie 2006, numele domeniilor au fost disponibile posesorilor care aveau aceste nume inregistrate inainte de 7 decembrie.

In a doua etapa , incepind de pe 7 aprilie, peste 700.000 de europeni s-au inghesuit sa-si inregistreze numele dorit in patru ore de la deschiderea oficiala a accesului public. Ieri, numarul total de domenii active .eu era de 1.688.425, iar recordul de viteza al inregistrarilor de pina in prezent a fost de 76 de nume pe secunda.

Deocamdata, romanii nu s-au inghesuit sa isi inregistreze astfel de domenii, intrucit nefiind in UE nu au avut dreptul direct la acest lucru. Oricum, domeniul .eu este generic, pentru toata Europa.

Restul, de genul .ro, sint nationale si nu vor disparea peste noapte, multe persoane din UE preferind, chiar sa-si pastreze vechiul domeniu din motive de nationalism, spune directorul executiv al ANISP.

Acesta a precizat ca nu pot exista niciodata reguli administrative care sa oblige locuitorii unei tari sa adopte un anume domeniu de Internet. Este vorba despre perceptia la nivel global, nimic altceva. Esti la fel de usor de gasit daca ai o identitate .ro, .eu sau .com pe Internet. In rest, la firme, e vorba de marketing.

Esti perceput intr-un fel daca ai .ro, ca facind parte din comunitatea mica numita Romania, si altfel daca vii pe .eu dintr-o piata cu 400 de milioane de consumatori, a declarat Gheorghe Serban.

Acesta sustine ca este vorba despre firmele care vor sa arate lumii ca actioneaza la nivel european, oferind exemplul numelor de firme inregistrate in Romania. Am vazut odata un service auto cu doi muncitori, care avea in nume particula «euro». Sigur ca firma respectiva nu este din Uniunea Europeana, dar vrea sa sugereze asta, a precizat Serban.

Romania, domeniul... nimanui

Daca vrei domeniu .eu, te costa 23 de euro pe an. In Romania, lucrurile nu sint foarte clare. In prezent, taxa pentru inregistrarea unui domeniu .ro este de 61 de dolari, dar inchirierea este pe viata, in sensul ca nimeni nu se mai deranjeaza sa intrebe proprietarii de sanatate.

La noi sint foarte multe nume de domenii inregistrate care nu sint active. Ar trebui sa se recurga la o reinregistrare periodica, sa nu mai stea ocupate de pomana, spune Gheorghe Serban.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele