IT & C

Titan, luna planetei Saturn, ar putea adaposti viata

Imaginile radar din timpul misiunii Cassini -Huygens intaresc predictiile ca sub crusta groasa de gheata de pe Titan, satelitul planetei Saturn , ar exista rezerve de apa lichida. Daca acest lucru este confirmat, atunci Titan detine sursa vietii - apa si moleculele organice.

Anul 2004 a reprezentat inceputul misiunii Cassini, cand la o prima observatie s-a crezut ca suprafata era acoperita in totalitate de un strat gros de hidrocarburi. In momentul in care naveta a schimbat pozitia radarului catre luna, in 2004, si cand sonda Huygens a fost lansata un an mai tarziu, a fost descoperita o noua imagine. S-a constatat ca suprafata era tare, cu forme geologice sub forma de dune, canale si cratere traversate de "rauri" vaste.

Ultimele cercetari pe Titan arunca o noua privire asupra acestor elemente, iar spre surprinderea cercetatorilor de la NASA, formele geologice nu se mai afla unde ar fi trebuit.

Datele sugereaza ca modificarile sezonale ale rotirii satelitului nu pot exista decat daca sub crusta solida ar exista un ocean lichid.

Cercetatorii, condusi de Dr. Ralph Lorenz de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, SUA, spun ca aceste predictii pot fi verificate in misiuni ulterioare pe Titan.

"Nu ar fi imposibil de crezut ca pe Titan ar putea exista surse de energie, poate energie geotermala, cum avem pe Pamant la fundul oceanelor", a declarat John Zarnecki, profesor de Stiinta Spatiului, la Open University, din Marea Britanie.

Titan este a doua luna ca marime din Sistemul Solar , dupa satelitul lui Jupiter , Ganymede. Observatiile din trecut subliniau ca Titan se aseamana Pamantului, in perioada sa de la inceput, mai ales in ceea ce priveste componenta atmosferei. Singura diferenta este reprezentata de temperaturile extrem de scazute de langa Saturn.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele