IT & C

#telefoane #telefoane fixe #telefonie fixa #evolutie telefoane

Telefonia fixa, la apus. Vezi, in imagini, ce a fost si ce-a ajuns

Telefonia fixa a fost si, in mare parte, inca este, asa cum se spunea in 1874 despre telegraf, "sistemul nervos al comertului".

Alexander Graham Bell, om de stiinta extraordinar si inventator, creditat cu inventarea primului telefon utilizabil, este, istoric vorbind, butonul care a declansat ceea ce nimeni nu-si imagina pe atunci: o noua dimensiune, prin intermediul careia omenirea a facut un pas inainte pe scara evolutiei.

Telefonul lui Bell a fost primul aparat cu ajutorul caruia vocea umana a putut fi transmis prin intermediul unei masini. Munca sa a fost germenele uneia dintre cele mai profitabile industrii ale omenirii.

Iata cum arata brevetul de inventie al lui Alexander Graham Bell:

In ianuarie 1915, Bell a efectuat primul apel telefonic transcontinental. Apelul a fost initiat din biroul AT&T, din New York, si receptionat de catre Thomas Watson, in San Francisco. Convorbirea a avut loc la 38 de ani dupa primul experiment reusit, intre cei doi.



Cum s-au schimbat telefoanele, de-a lungul timpului


Telefon din 1940



Telefon Bell proiectat de catre Henry Dreyfuss in 1950, produs de Western Electric, in Statele Unite. A devenit un standard al telefoanelor folosite de americani, pana cand a fost inlocuit de catre versiunea cu butoane, la inceputul anilor '70.



Telefon din 1960



Acesta este unul dintre primele telefoane fixe, cu butoane, folosit in Danemarca. Este un model din anii '70.



Acest telefon a atras admiratia internationala, la vremea lui, in 1980. Telefonul a fost proiectat de catre designerul industrial Henning Andreasen. Printre noutatile pe care le-a adus, s-a numarat si soneria electronica.

Telefonul este de productie daneza si a fost exportat si in alte tari, devenind un standard in randul utilizatorilor de telefonie din Irlanda, spre exemplu.



Acesta este un telefon modern, produs de VTech, care costa doar 60 de dolari. Producatorul a decis sa ofere un aer retro acestui telefon, din anii '60, dar aparatul este dotat cu tehnologie de ultima ora.

Companiile au inceput sa renunte la telefonia fixa

Pe masura ce din ce in ce mai multi clienti renunta la serviciile de telefonie fixa in favoarea serviciilor de comunicatii wireless, companiile de telefonie doresc sa renunte la vechea infrastructura.

In Statele Unite, spre exemplu, doar 9,4% dintre gospodarii folosesc doar telefonia fixa.

De asemenea, 52,5% dintre gospodariile americane folosesc atat servicicii wireless, cat si servicii fixe.

Companii precum AT&T mentin operationale infrastructurile pentru telefonie fixa, desi doar 25% dintre clienti mai folosesc aceste servicii, potrivit USA Today.

Romania isi pierde utilizatorii

Piata de telefonie fixa pierde teren si in Romania: In 2012 s-a vorbit mai putin cu o medie de 6 minute.

Anul 2012 a adus scaderi atat in ceea ce priveste numarul de linii de acces (-5,4% fata de anul 2011, pana la 4,43 milioane de linii), cat si la nivelul numarului de abonati (-0,6% pana la 4,01 milioane de abonati).

Ca urmare a scaderii numarului de linii, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori scade usor pana la 23,2%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii scade, de asemenea, la 53,6%, potrivit informatiilor facute publice de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Citeste mai mult pe business24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele