IT & C

#epson #tehnologie #proiectie #3lcd

Tehnologia 3LCD, de 20 de ani in slujba proiectoarelor

Tehnologia 3LCD a fost introdusa de Epson pentru prima data intr-un proiector care s-a lansat in anul 1989.

La inceputul lui 2009, Epson a sarbatorit cea de-a 20-a aniversare a tehnologiei de proiectie 3LCD, marcand in calendar doua decenii de inovatii.

Inceputuri

Istoria tehnologiei de proiectie 3LCD incepe odata cu lansarea in 1973 a primului ceas digital cu cuartz care indica ora pe un ecran LCD .

In 1982, Epson lanseaza primul ceas cu televizor (DXA002), iar in 1984 primul televizor www .acasa.ro/lcd" title="lcd">LCD (ET-10). In 1989, tot Epson dezvolta primul primul ecran HTPS LCD ultra-subrire din lume, iar in 1989 primul proiector care foloseste paneluri LCD.

Cum functioneaza 3LCD

Epson a conceput sistemul de proiectie 3LCD folosind o combinatie de oglinzi dicroice pentru a separa lumina alba provenita din lampa in trei culori de baza: rosu, verde si albastru, iar tehnologia consta in folosirea unui sistem de proiectie cu 3 panouri LCD HTPS (high-temperature polysilicon).

Ulterior, fiecare dintre cele trei culori ale luminii este transpusa printr-un panou LCD independent si recombinata cu celelalte culori in interiorul unei prisme dicroice, inainte de a fi proiectata pe ecran.

3LCD in detaliu

Tehnologia 3LCD foloseste trei panouri LCD individuale pentru a produce imaginea, astfel ca nu mai apar probleme legate de dispersia luminii.

In interiorul proiectorului, o sursa de lumina proiecteaza lumina alba printr-o serie de oglinzi care o despart in cele trei culori de baza: rosu, verde si albastru. Fiecare lumina este receptata mai departe de unul dintre cele trei panouri LCD care formeaza o prisma.

Fiecare panou formeaza la randului lui cate o imagine sub influenta impulsului electric primit. Cele trei imagini formate de panourile LCD se combina in interiorul prismei pentru a forma o imagine completa, in milioane de culori.

In urma acestui proces, imaginea completa trece printr-o lentila si este proiectata pe un ecran. In cazul unui singur LCD, exista posibilitatea de a se forma efectul de curcubeu, care deformeaza subiectul proiectiei. Panourile LCD asigura un contrast mare si un negru puternic.

Avantaje

Avantajele tehnologiei 3LCD au fost adoptate si de alte brand-uri de top, ceea ce a dus la extinderea cotei de piata mondiale a tehnologiei la peste 50%.

Sistemul 3LCD reproduce culorile primare si gradatiile de culoare cu o mai mare acuratete decat sistemele dlp " title="dlp">DLP (Digital Light Processing), datorita intensificarii nuantelor inchise de gri , de unde si obtinerea unui contrast superior.

Tehnologia pune in evidenta nuante de rosu si verde mult mai bine decat un sistem DLP.

Experienta de vizionare este mai confortabila datorita faptului ca nu apare efectul de curcubeu, intalnit in cazul proiectoarelor DLP, iar imaginile nu au intreruperi de culoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele