IT & C

Substanta care blocheaza sangerarea

O substanta lichida, creata de catre cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) cu ajutorul nanotehnologiei, are proprietatea de a opri sangerarile aproape instantaneu.

Dupa ce a cumparat dreptul de folosinta a tehnologiei dezvoltate de catre oamenii de stiinta de la MIT, o tanara companie cu sediul in Cambridge, Arch Therapeutics, planuieste sa inceapa productia pe scara larga. Inainte ca substanta care inabusa sangele din fasa sa patrunda pe piata vor trebui realizate mai intai o serie de experimente pe oameni, noteaza publicatia “Technology Review”.

Inovativa substanta va patrunde mai intai in salile de operatii, unde va fi folosita in timpul interventiilor chirurgicale pentru a stopa si a preveni sangerarile. Ea isi va dovedi utilitatea intr-o gama larga de operatii, precum cele pe creier, pe cord si de prostata, dupa cum a explicat Floyd Loop, fost chirurg cardiovascular, actual consultant pentru Arch Therapeutics si director al Clinicii Cleveland, unul dintre cele mai bune spitale din lume.

“In plus, cand sunt indepartate tumori masive, apare o sangerare abundenta in jurul zonelor in care se intervine chirurgical si astfel se pierde timp pretios in incercarea de a opri fenomenul nedorit, cu ajutorul unor bureti si prin cauterizare”, a declarat doctorul american.

“N-am mai vazut ceva asemanator”, a mai adaugat Loop, precizand ca, pe langa influentarea rezultatului unei operatii, substanta va scadea nevoia de transfuzii si va reduce riscul aparitiei unor infectii.

Produsul celor de la Arch Therapeutics va fi inclus ulterior si in kituri de prim ajutor , pentru a fi utilizat in cazul unor accidente sau in conflictele militare. Avantajul substantei in acest sens este un termen de valabilitate prelungit. In plus, ea poate fi usor asimilata de catre organismul uman, astfel ca nu trebuie sa fie indepartata la un anumit interval dupa folosire, ca in cazul altor produse destinate opririi sangerarii.

Substanta pe care Arch Therapeutics intentioneaza sa o comercializeze a fost descoperita la MIT la inceputul anilor ’90, insa au trecut cativa ani buni pana ce oamenii de stiinta i-au evidentiat capacitatea de a tine piept sangelui. Descoperirea s-a produs in mod accidental. Intr-un experiment derulat pe animale, pentru a testa capacitatea unui lichid alcatuit din peptide sintetice de a contribui la vindecarea afectiunilor cerebrale, cercetatorul Rutledge Ellis-Behnke a scapat din greseala cateva picaturi pe o rana deschisa, iar sangerarea s-a oprit dupa cateva secunde.

Deoarece substanta actioneaza ca o bariera fizica, transformandu-se intr-un gel la contactul cu sangele, reprezentantii Arch Therapeutics se asteapta ca ea sa fie catalogata drept un dispozitiv medical, si nu un medicament, scenariu care va conduce la obtinerea mai rapida a aprobarilor necesare pentru a patrunde pe piata.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele