IT & C

Sonda Phoenix a gasit gheata pe Planeta Rosie

Cercetatorii de la NASA au identificat apa in stare solida intr-un sant in miniatura pe care sonda l-a sapat in solul arctic de pe Marte. Opt bucati de dimensiunea unor zaruri, dintr-un material stralucitor, au fost identificate intr-un sant excavat de bratul robotizat al navetei Phoenix .

Sapatura a fost realizata duminica, 15 iunie, avand ca scop marirea santului martian botezat “Dodo-Goldilocks”, insa cei de la agentia spatiala americana nu si-au putut da seama pe moment daca era vorba de gheata sau de sare. De-abia cand au observat, patru zile mai tarziu, ca fragmentele stralucitoare disparusera, cercetatorii au putut stabili ca Phoenix daduse de fapt peste apa inghetata, care s-a evaporat dupa indepartarea solului de deasupra ei, informeaza site-ul NASA.

“Trebuie sa fie gheata”, a concluzionat Dr.Peter H. Smith de la Universitatea din Arizona, coordonatorul-sef al misiunii. “Bucatile de material au disparut complet pe parcursul a catorva zile, dovada perfecta ca este vorba de gheata. S-a vehiculat initial si ipoteza sarii, insa sarea nu poate inregistra un asemenea proces”, a adaugat omul de stiinta american, explicand ca apa in forma solida se poate transforma direct in vapori, prin incalzire, intr-un proces numit “sublimare”, pe cand sarea nu are aceasta proprietate.

Teoria cercetatorilor este sustinuta si de faptul ca ieri, in cursul unei alte sapaturi , bratul robotizat al sondei Phoenix s-a ciocnit de o suprafata dura, crezuta a fi un strat de gheata, care nu a putut fi strapunsa nici dupa trei incercari. Noul sant a fost numit sugestiv “ Alba ca Zapada 2”, iar suprafata dura pe care o adaposteste se afla la acelasi nivel, sub solul martian, cu fragmentele albe gasite in “Dodo-Goldilocks”. Cercetatorii NASA planuiesc acum sa strapunga aceasta suprafata cu un burghiu aflat in dotarea sondei, pentru a obtine cateva mostre.

Phoenix a ajuns pe Marte pe 25 mai, fiind trimisa aici pentru a demonstra existenta ghetii in regiunea nordica a planetei, dupa ce, in 2002, masuratorile realizate de sonda Odyssey au sugerat ca solul din regiunea arctica martiana ascunde, la doar cativa centimetri dedesubt, cantitati masive de apa in stare solida. Miza misiunii este aflarea mai multor elemente despre istoria climei Planetei Rosii, iar impuritatile din gheata ar putea oferi multe date in acest sens, dupa cum relateaza “The New York Times”.

Clima martiana este in prezent prea rece pentru a permite prezenta apei in forma lichida, insa in trecut, daca axa planetei s-ar fi inclinat ocazional, regiunile polare ar fi putut inregistra temperaturi de peste zero grade Celsius. Apa in forma lichida este un ingredient esential pentru existenta vietii, iar oamenii de stiinta cred ca zona in care se afla acum sonda Phoenix ar fi putut fi, candva in ultimii zece milioane de ani, un mediu capabil sa sustina forme de viata.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele