IT & C

#president #statii emisie-receptie #radio cb #citizen band

Solutii alternative de comunicare: Statii de emisie/receptie

Denumite si statii RADIO CB , acestea si-au primit numele de la abrevierea cuvintelor " citizen band ". Frecventa a inceput sa fie utilizata in anii '60 - '70 si le-a permis soferilor sa evadeze din monotonia traseelor foarte lungi.  Pentru ca aparatele de detectare a radarelor ar putea fi interzise, se intrevede o oportunitate excelenta pentru raspandirea acestei alternative de comunicare.



Detalii despre statiile de receptie emisie


Statiile radio au reprezentant si un punct forte atunci cand era nevoie de actiune rapida intr-o situatie de urgenta . In Europa, aceste statii radio au inceput sa se extinda abia prin anii '80 si au inceput sa fie utilizate la scara mare odata cu extinderea reglementarilor emisiei pe banda larga. In mare, aparatele emitatoare/receptoare permit atat transmiterea cat si primirea unor mesaje audio.

In prezent statiile de receptie/emisie pot fi utilizate de absolut oricine daca nu incalca reglementarile Directivei Europene R&TTE 1999/5/CE. In limbaj mai putin tehnic, un aparat radio CB trebuie sa aiba un numar maxim de 40 de canale si o putere maxima de 4 W.

Statia si antena

Pentru functionarea normala a unei statii, utilizatorul are nevoie atat de dispozitivul propriu-zis cat si de antena. Antena unei statii radio CB poate varia ca dimensiune. Cu cat antena este mai mare, cu atat banda de acoperire este si ea (proportional) mai larga.

Pentru montarea unei antene pe masina, conducatorul auto poate sa inlocuiasca antena radio proprietara a masinii sau poate sa opteze pentru simpla atasare cu magnet a antenei pe capota. Antena nu se va dezlipi sau defecta din cauza vantului sau a ploilor.

Atunci cand iti alegi o antena, trebuie totusi sa fii atent la cateva detalii. Nu orice antena poate fi montata pe orice masina. Lungimea antenei difera in functie de automobilul pe care urmeaza sa fie amplasata. Cu cat valorea (in dBi) este mai mare cu atat eficienta este mai buna. Totodata, utilizatorul trebuie sa fie atent la puterea maxima suportata, la materialul din care sunt confectionate atat antena, cat si baza ei.

Cum lucrezi cu o statie CB

Ca orice dispozitiv electronic, si aceste statii sunt de mai multe feluri. Cele de baza folosesc modulatii de frecvente FM si AM, iar cele de varf pe langa cele doua feluri de modulatii permit si utilizarea de benzi LSB si USB, adica benzi laterale inferioare si superioare, utilizate pentru comunicare la distante foarte lungi.

Pe de alta parte, modulatiile de frecventa (FM) se folosesc pentru distante nu foarte mari si in spatii largi, fara prea multe obstacole. Modulatia de amplitudine (AM) este utilizata pentru distante mai mari si pentru zone cu obstacole.

Variante de statii


In Romania, unul din distributorii pentru acest gen de aparate pun la dispozitiei dispozitivele President. Cel mai simplu model, dar si cel mai economic, este Taylor II. Dispozitivul are 40 de canale AM/FM, reglaj volum, comutator de mod, ofera afisare digitala, microfon si iesire pentru difuzor. Modelul este destul de compact, adica aproape cat un radio de masina (masoara 150 x 165 x 45 mm si cantareste doar 1,2 kg).

O alta varianta o constituie statiile radio CB ca Jackson II care dispune de 40 de canale AM/FM/USB/LSB, selector de canale, reglaj volum, comutator de mod, afisare digitala, microfon si iesire difuzor, clarificator si diferite filtre. Acest model este mult mai robust, masurand 200 x 260 x 60 mm si cantarind 1,5 kg.  

Avantaje si dezavantaje

Fiind o solutie alternativa de comunicare, statiile radio CB prezinta un set de avantaje. Cel mai important este lipsa costurilor suplimentare si a taxelor de licentiere.

Comunicarea rapida si accesibila cu alti participanti la trafic, posibilitatea informarii continue cu privire la conditiile de drum ca evitarea blocajelor de trafic sau aflarea unor rute ocolitoare sunt motive care ii vor convinge pe multi soferi "amatori" sa isi cumpere asemenea aparate.

Un alt avantaj il prezinta si faptul ca utilizatorul unui astfel de dispozitiv poate comunica si in zone unde semnalul GSM nu este prezent. O astfel de statie poate fi instalata chiar in casa, deci va fi interesanta si pentru cei care vor sa faca economii la factura de telefon.

Dezavantajele unor astfel de statii sunt destul de clare. Manevrarea unei astfel de statii in paralel cu sofatul este destul de dificila. Frecventele de comunicare pot fi bruiate din cauza conditiilor atmosferice, a firelor de tramvai/troleibuz sau a antenelor GSM.

Testare facuta in trafic cu statiile de receptie/emisie President

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele