IT & C

SMS si Internet de la telefonul din coltul strazii

Ofensiva telefoniei mobile a facut ca numarul romanilor care utilizeaza posturile publice sa scada. RomTelecom pregateste relansarea acestora si se ia in calcul chiar posibilitatea de a trimite mesaje SMS.

Inainte de 1989, perioada in care greu se putea instala un post telefonic acasa, telefoanele publice erau singura posibilitate pe care o aveau unii dintre romani de a lua legatura cu rudele sau cu prietenii. Intrarea pe piata a operatorilor de telefonie mobila si accesul mai usor la un post fix rezidential, precum si aparitia furnizorilor alternativi de telefonie fixa au facut ca numarul celor care utilizeaza telefoanele publice sa scada. In prezent, acestea se mai bucura de mare cautare in mediul rural, mai ales in localitatile aflate in afara ariei de acoperire a retelelor de telefonie mobila. RomTelecom gindeste o strategie de lansare a posturilor publice de telefonie mobila, care include chiar si posibilitatea de a trimite SMS-uri.

Stagnare

Numarul posturilor publice a crescut in ultimii ani. In Bucuresti, de exemplu, existau 7.685 de telefoane publice, in vreme ce in 2000 erau 7.200. La nivelul intregii tari functioneaza peste 50.000 de telefoane publice, dintre care 15.200 sint in localitatile din mediul rural. Numarul de minute vorbite nu a crescut spectaculos insa. Incepind din 2000 traficul a crescut, in comparatie cu anii precedenti, insa in prezent exista o tendinta de stagnare, spune Dan Pazara, directorul pentru relatii externe al RomTelecom. Conform oficialilor RomTelecom, in intreaga Europa, in ultimii ani se inregistreaza o tendinta de scadere a utilizarii si a profitabilitatii telefoanelor publice in ceea ce priveste serviciile clasice de voce.

Relansare cu sms

Extinderea gamei de servicii disponibile pe aceste terminale pare a fi singura solutie pentru a-si pastra cota de piata. O noutate ar putea-o constitui posibilitatea de a trimite SMS-uri de la telefoanele fixe, varianta studiata de oficialii RomTelecom. Este nevoie de investitii semnificative pentru modernizarea si introducerea de noi servicii disponibile prin reteaua de telefoane publice. Sint in evaluare servicii precum SMS-uri si infochioscuri, mai spune Dan Pazara. In infochioscuri se va putea accesa Internetul si se vor putea obtine informatii.

Pagube la oras

Oficialii RomTelecom spun ca o problema specifica telefoanelor publice si un fenomen destul de raspindit, mai ales in mediul urban si cu preponderenta in Bucuresti, este vandalizarea cabinelor telefonice. Principalele forme de vandalizare sint: distrugerea geamurilor, graffiti, lipirea diverselor afise, dar si furturi de parti componente din cabine, inclusiv telefoane publice.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele