IT & C

Sarpe preistoric cu doua picioare

Arheologii au descoperit urmele unui sarpe cu doua picioare imprimat intr-o lespede de calcar care ar putea sa se constituie intr-o importanta evidenta a modului in care au evoluat serpii din reptile .

Sarpele cu doua picioare descoperit intr-o lespede de calcar din Liban se dovedeste a fi o descoperire destul de importanta, daca ne gandim ca evidentele care sa sprijine teoria evolutiei de la reptile cu picioare la serpi fara picioare, erau foarte putine.

BBC News informeaza ca cercetatorii din Grenoble, Franta , au folosit un dispozitiv cu raze X pentru a confirma faptul ca sarptele imprimat avea un picior la vedere, dar altul – un apendice – ingropat chiar sub suprafata lespedei de calcar.

Alexandra Houssaye de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris a declarat ca “Eram siguri ca are doua picioare, dar faptul ca am reusit efectiv sa-l vedem si pe al doilea a fost minunat si speram ca acesta sa ne descopere unele caracteristici pe care celalalt picior nu le prezinta”.

Sarpele – Eupodophis descouensi – trebuie sa fi avut in jur de 85 cm si provine din perioada tarzie a Cretacicului, acum aproximativ 92 milioane de ani. Ramasitele sale au fost descoperite in localitatea al-Nammoura din Liban dispuse in interiorul unei lespezi de calcar care s-a crapat in doua.

In procesul conservarii, o parte a coloanei vertebrale a disparut, iar coada a fost detasata si s-a pozitionat aproape de cap. Ceea ce sare insa in ochi sunt ramasitele piciorului imprimat; piciorul-apendice are numai 2 cm, iar cercetatorii cred ca el nu a fost de mare folos animalului.

Evidentele fosile existente pana acum sugerau faptul ca serpii au evoluat din reptile acum aproximativ 150 de milioane de ani. Cu privire la modul evolutiei, doua teorii se combat: una care afirma ca serpii au evoluat printr-un proces lent din reptilele care au inceput sa

traiasca tot mai mult prin vizuini, ceea ce dus la o pierdere a picioarelor – prima data a celor din fata, apoi a celor din spate. O alta teorie afirma ca serpii isi au originea in apa, din reptilele marine.

Ceea ce face ca evidenta fosila descoperita sa fie foarte importanta pentru ca ar putea sa puna capat acestei dispute.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele