IT & C

#samsung st550 #camera foto #noua jucarie

Samsung ST550 Review

Samsung ST550 este una dintre cele mai recente camere foto compacte de tip point'n'shoot prezentate de coreeni, aceasta fiind lansata in Romania printr-o campanie care denumeste aparatul foto " noua jucarie ".

Odata cu prezentarea modelului, publicul are parte si de o premiera, ecranul frontal ascuns.

Caracteristicile lui Samsung ST550

Camera foto este un model foarte compact modelul masurand 100 x 60 x 19 mm, dar si destul de usor cantarind in jur de 160 de grame. Dimensiunile reduse se explica si prin faptul ca modelul vine cu acumulator propriu, incorporat in corpul aparatului si nu cu baterii AA interschimbabile.

Printre atuurile modelului se numara ecranul generos, de 3,5 inch, sensibil la atingere cu suport de gesturi cu rezolutie ridicata si suport pentru 16 milioane de culori. Obiectivul foto al modelului dispune de un senzor capabil de 12,2 MP care are un zoom optic de 4,6x. Carcasa aparatului foto este confectionata din plastic si metal.

Vestea proasta este ca plasticul are aspect lucios, material care retine urme de amprente. Totusi, sub stratul de material sta ascuns pe partea frontala al doilea ecran de 1,5 inch. Acesta se activeaza  prin lovirea usoara a portiunii de langa obiectivul foto. Tot pe partea frontala se afla si obiectivul de 25 mm cu lentile Schneider Kreuznach si flash-ul Xenon.

Fiecare latura a aparatului este destul de incarcata. In partea de sus a dispozitivului se gasesc patru butoane, cel "On/Off", cel care declanseaza captarea de imagini, unul glisant de zoom in/out si cel de afisare a fotografiilor pe ecran. Latura dreapta a camerei foto dispune de un difuzor si cea stanga de orificiul de agatare a curelei de siguranta.

Latura inferioara este cea mai echipata, aici aflandu-se orificiul cu filet pentru trepied si un compartiment cu buton glisant care ascunde bateria aparatului si slotul cardului microSD. Tot pe partea inferioara se gaseste si slotul cu functie multipla, pentru cablu USB si de atasare a incarcatorului. Pe partea dorsala se gaseste doar ecranul de 3,5 inch.

Ecranele lui ST550

Totusi, ecranul tactil nu este un simplu accesoriu de infrumusetare a aparatului foto. Acesta inlocuieste o serie de taste pe care utilizatorii le gaseau in partea dorsala a unui aparat foto. De aici se poate seta camera si tot de aici cu ajutorul unor gesturi imaginile captate pot fi rotite sau sterse. Un cerc desenat cu degetul pe ecran va roti imaginea, pe cand un X trasat va activa meniul de stargere a imaginii captate.

Pe de alta parte, ecranul frontal are si el mai multe utilizari. Pe langa cea mai normala, aceea de a afisa imaginea pe care utilizatorul doreste sa o capteze, fotograful poate seta aparatul sa afiseze anumite animatii care pot favoriza captarea de imagini a copiilor. Pe langa modul special de fotografiere a celor mici in miscare, ecranul frontal va afisa si animatia care ii poate atrage si ii face sa zambeasca in timpul unei sesiuni foto.

Atunci cand aparatul este setat in modul TIMER, ecranul frontal afiseaza numaratoarea inversa pana cand se va declansa procesul de captarea imaginii. Totodata, atunci cand utilizatorul apasa tasta declansatoare pe jumatate, ecranul va afisa o fata zambitoare pentru a atentiona subiectii ca trebuie sa zambeasca. Dar Samsung ST550 nu este unic doar prin ecranul frontal ci si prin trasaturile celui principal, modelul fiind singurul aparat foto care dispune de display sensibil la atingere cu reactie haptica.

Tehnologiile din dotare

Asemenea altor camera foto digitale si acest model vine cu o serie de tehnologii incorporate. Printre cele mai importante se numare cea de detectare a fetei si a zambetului, care odata activate vor declansa automat senzorul foto atunci cand detecteaza un zambet in peisaj. SmartAuto este o functie care selecteaza automat ce setare a flash-ului trebuie folosita sau chiar ce mod de fotografiere.

Chiar daca este un model point'n'shoot, Samsung ST550 vine dotat si cu stabilizator de imagine plus flash si un ISO destul de ridicat de pana la 3200. Din pacate, ISO-ul nu poate fi setat manual de utilizator ci va fi selectat automat de catre aparatul foto in functie de conditiile in care este captata imaginea. Acest lucru se intampla frecvent in cazul aparatelor foto compacte.

Modurile "scene" sunt destul de variate pentru acest model. Acestea pot fi accesate print tasta SCENE. Modurile de fotografiere sunt: Beauty shot, Frame Guidet, Portrait, Children, Night, Landscape,Close up Text, Sunset, Dawn, Back Light, Fireworks, Beach, Snow, iar setarile SMART ale aparatului includ moduri: Portrait, Night Portrait, Backlight Portrait, Macro Portrait, Backlight, Landscape, White, Action, Tripod, Night, Macro, Macro Text, blue Sky, Sunset Sky, Natural Portrait, Natural Green si inregistrare de voce si video.

Aparatul foto poate capta imagini la rezolutiile urmatoare: 4000 x 3000, 3984 x 2656, 3840 x 2160, 3264 x 2448, 2560 x 1920, 2048 x 1536, 1920 x 1080 si 1024 x 768. Mai mult, Samsung ST550 poate face capturi video cu sunet la o rezolutie High-definition de 1280 x 720 pixeli.

Cum se comporta

Samsung ST550, desi un aparat foto compact, este usor de tinut in mana. Ce poate fi totusi deranjant este asezarea tastelor de pe latura de sus. Utilizatorul va incurca destul de des tasta de pornire/oprire aparat cu cel de declansator. Bateriile incorporate pot prezenta atat un avatanj, cat si un dezavantaj. Prin achizitia unui aparat care beneficiaza de acumulatori proprietari, utilizatorul e scutit de o achizitie separata a unor acumulatori de tip AA.

Pe de alta parte, atunci cand acumulatorul inclus a fost consumat, utilizatorul nu il poate schimba mai ales daca se afla in timpul unei calatorii, acesta va trebui sa astepte un loc cu o sursa de curent. Totusi, spre deosebire de alte modele, daca acumulatorul din dotare s-a stricat, utilizatorul il poate inlocui prin achiztionarea unui model compatibil.

Flash-ul din dotare se descurca bine, avand o putere destul de mare pentru a surprinde imagini in intuneric. Aparatul capteaza imagini foarte bune cu un nivel al zgomotului de imagine scazut, iar pentru imaginile capatae in incapari luminate artificial, exista setari pentru asemenea cazuri, ISO-ul aparatului fiind setat si el automat.

Din pacate marele atuu al aparatului este si un punct slab. Atunci cand utilizatorul va intoarce camera pentru a face o fotografie "portrait" ecranul tactil va fi inevitabil atins, fiind expuse imaginile captate catre anumite setari sau achir stergere. Totodata, odata activata o functie, ecranul frontal se va dezactiva de aceea atunci cand se doreste capatarea unei imagini proprii este bine ca apararul sa fie manuit cu grija pentru ca, din pacate, nu exista o tasta speciala care sa blocheze ecranul tactil.

Punctele forte ale lui Samsung ST550 sunt clare, cele doua ecrane, noutatea pe care modelul o aduce cu sine, usurinta de utilizare, meniul intuitiv, gestica suportata de ecran si forma compacta. Desi mult mai putine, exista si cateva lucururi care pot deranja utilizatorii, ca ecranul care nu poate fi blocat sau carcasa care va arata tot timpul mordara. Totusi, acest model ramane unul dintre cele mai "simpatice" gadgeturi de pe piata la ora actuala si poate reprezenta "noua jucarie" a fiecarui "geek".

Galerie foto cu Samsung ST550

Galerie foto cu imagini captate de Samsung ST550

Test video realizat cu Samsung ST550

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele