IT & C

Romania lanseaza prima racheta spatiala

Romania planifica lansarea primei rachete spatiale proiectata si realizata de catre Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aronautica ( ARCA ).

Racheta a fost denumita de catre constructorii sai, Helen, iar evenimentul de testare va avea loc in luna octombrie 2009 pe Marea Neagra.

Lansarea

Operatiunea de lansare este extrem de complexa si fara precedent pentru Romania, fiind efectuata de catre ARCA, sprijinita de Marina Militara, ROMATSA si Aviatia Militara. Racheta Helen este o racheta spatiala realizata in trei trepte, capabila sa atinga, in zbor suborbital, spatiul cosmic.

Marina Militara va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen si balonul purtator, precum si echipa ARCA, in largul Marii Negre. La aceasta faza a operatiunii vor participa doua nave militare de mari dimensiuni si trei ambarcatiuni usoare.

Google X Prize

In luna octombrie ARCA testeaza anumite conditii pentru lansarea principala care se va intampla pana in 2012 . Echipa romana participa in cadrul unui concurs realizat de Google a carui premiu este de 30 milioane de dolari.

In prezent, proiectorul romanesc este al doilea favorit in concurs datorita noutatilor pe care le aduce: balonul solar, care este cel mai mare din lume ca marime, lansare unei rachete de pe suprafata apei, dispunerea treptelor navei si combustibilul ecologic, racheta folosind de fapt apa oxigenta cu o concentratie de 70%.

Dimensiunea totala a rachetei este de aproximativ 300 m, o treapta are intre 1 si 8 m lungime, iar greutatea totala a navei este de 2000 de kg. Constructorii navei estimeaza ca zborul pana la Luna va dura trei zile. Prin lansarea rachetei Helen, ARCA doreste sa atinga doua obiective majore, realizarea primului zbor spatial romanesc si castigarea premiului Google.

Pasii lansarii

Echipamentul va fi descarcat de pe nave pe suprafata marii unde va incepe umflarea balonului si alimentarea treptelor rachetei cu combustibil. Intreg ansamblul are o greutate de lansare de peste 2000 kg. Pe parcursul desfasurarii operatiunilor de lansare, traficul aerian si maritim din zonava fi intrerupt. Racheta va fi transportata in stratosfera, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot la ARCA.

In stratosfera, motorul primei trepte va fi initiat si va accelera racheta la viteza supersonica. Dupa terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declansa pornirea celei de-a doua trepte, urmata de treapta a treia. Treapta a treia transporta sarcina utila, formata din capsula presurizata European Lunar Lander (ELL).

Capsula transporta echipamente de urmarire si telemetrie prin radio si satelit, camere de luat vederi, etc. Acesata va fi scoasa in spatiu, de catre treapta a treia, urmand apoi procedura de reintrare in atmosfera terestra si de aterizare in Marea Neagra prin parasutare.

Racheta spatiala romaneasca - simularea testului din octombrie 2009

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele