IT & C

#comportament #hrana #elvetia #evolutie #roboti

Robotii care evolueaza, un nou pas in tehnologie si stiinta

Cercetatorii au reusit sa construiasca o serie de roboti capabili de evolutie.

Prima competitie pe care robotii au facut-o a fost pentru mancare.

In Elvetia

Robotii care evolueaza au fost creati de cercetatorii din Elvetia. Desi simple dispozitive cu roti si leduri, primul experiment cu roboti i-a pus pe aceasia in situatia de a concura pentru mancare.

Testul facut de cercetatori a demonstrat relatia pe care robotii au intre ei si si modul in care interactioneaza imitand chiar semnalele sociale existente. Se pare ca evolutia robotilor are loc datorita comportamentului care este controlat de 33 de "gene digitale".

Oamenii de stiinta din Elevetia au inaintat deja un raport catre PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), care va fi dat publicitatii foarte curand. Elvetienii au declarat ca un raport asemanator a fost deja publicat in Current Biology.

Datele problemei


Robotii capabili de evolutie sunt echipati cu senzori, roti, o camera video si leduri care emit diferite culori. Cercetatorii i-au asezat intr-o arena care avea doua hub-uri, unul cu mancare care ii revitalizeaza si unul cu otrava care le produce pagube.

De la o anumita distanta cele doua hub-uri par identice, ele prezentand diferente doar la apropiere cand senzorii robotilor le puteau percepe.

Un hub poate alimenta opt roboti, iar in arena au fost asezati zece. Castigatorul competitiei avea posibilitatea sa se "reproduca", adica cele 33 de gene erau recombinate, sortate aleatoriu , iar rezultatul introdus intr-o noua serie de roboti.

Rezultatul experimentului


Cercetatorii au studiat comportamentul robotilor inainte si in timpul perioadei in care s-au hranit. Rezultatele au aratat ca atunci cand acestia se hraneau emiteau lumina albastra, iar in scurt timp acesta a devenit un semnalul de care robotii erau atrasi.

Aceelasi test a mai aratat ca dupa o anumita perioada de vreme unii roboti s-au situat in extreme, unii fiind atrasi automat de lumina albastra emisa de unii dintre ei, altii respingand in totalitate semnalul.

Cu acest experiment cercetatorii au dorit sa inteleaga o serie de semne si comportamente pe care unele specii de animale le fac, dar care par sa fie o enigma pentru oameni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele