IT & C

#malware #previziuni #exploit #jailbreaking

Previziunile malware din 2010

In 2010, infractorii cibernetici vor profita prin diverse metode de vulnerabilitatile din sistemele de operare, dispozitivele mobile si chiar retelele companiilor.

In 2009, in Romania, s-a asistat la o crestere de aproximativ 400% a atacurilor informatice comparativ cu 2008, iar Conficker a fost de departe amenintarea cea mai raspandita pe calculatoarele romanilor.

Windows 7, Mac OSX, iPhone 3.0 , Android & Maemo

Nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decat versiunile precedente. Totusi, prin trecerea utilizatorilor de la XP si Vista la Windows 7, autorii de malware isi vor concentra eforturile in gasirea de vulnerabilitati si brese in sistemul de operare.

Utilizatorii sistemului de operare Apple MacOS X sunt de asemenea sfatuiti sa adopte o versiune antimalware pentru a evita infectarea. In afara de spam-ul uzual si incercarile de phishing care sunt independente de platforma folosita si care tintescĀ  orice utilizator de PC conectat la internet, adoptarea de catre Apple a platformei hardware Intel va oferi noi oportunitati atacatorilor care scriu malware pentru platforma Windows.

Ultima versiune iPhone cu tehnologie 3G, respectiv 3GS, a adus o crestere a numarului de utilizatori iPhone in 2009. Multi utilizatori de iPhone modifica sistemul de operare pentru a putea instala aplicatii de la terti, o procedura numita " jailbreaking ". Modificarea sistemului de operare implica activarea serviciului SSH cu parola implicita si acces root. In 2010 va aduce noi ameninatri informatice care se vor axa pe platformele mobile, in special viermi si troieni pentru furt de parole.

Pe de alta parte, utilizatorii de platforme Android si Maemo vor intampina mai putine probleme. Deoarece prezenta lor pe piata este mai mica in comparatie cu Windows Mobile, Symbian si iPhone OS. BitDefender estimeaza ca autorii de malware nu isi vor concentra momentan eforturile pentru a gasi vulnerabilitati in cadrul platformelor respective.

Retelele sociale sunt periculoase

Majoritatea aplicatiilor malitioase au ca scop obtinerea de Venituri financiare in mod ilicit. Se estimeaza ca anul 2010 va aduce o crestere in numarul atacurilor cu malware, in special aplicatii adware si solutii antivirus false. De asemenea va creste numarul fisierelor de tip rootkit, viermi care se raspandesc prin email, instant messaging si protocoale peer-to-peer.

Totodata retelele de socializare vor deveni printre cei mai importanti vectori de infectare in 2010 odata cu cresterea numarului de utilizatori, precum si a popularitatii de care se bucura acestea. Incercarile de spam si phishing cu scopul de a obtine date personale sau parole care se indreapta catre utilizatorii acestor site-uri vor fi in continua crestere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele