IT & C

Piata serviciilor IT va ajunge la 365 milioane $

Piata romaneasca a serviciilor IT a inregistat anul trecut o crestere semnificativa de 28,3 procente, ajungand la 167,81 milioane de dolari, a estimat firma de consultanta IDC intr-un studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Rompres.

Potrivit studiului citat, "Romania IT Services 2005-2009 Forecast and 2004 Vendor Shares", o combinatie intre cresterea economica, mari privatizari si o dezvoltare verticala a pietei a crescut investitiile in serviciile de IT.

IDC estimeaza ca in urmatorii ani piata romaneasca de servicii IT ar urma sa inregistreze un ritm de crestere anula de 16,8 procente, pentru a ajunge la aproximativ 365,20 milioane dolari in 2009.

Produsele informaticii castiga teren in Romania.

In ceea ce priveste topul companiilor din sectorul romanesc de servicii IT, IDC semnaleaza evolutiile spectaculoase care au avut loc anul trecut. Astfel firma S&T a sarit de pe locul sase pe primul loc, SIVECO a cazut de pe primul loc pe pozitia a treia, iar o serie de noi intrati precum Softwin, Forte si Romysm Consulting, au ajuns toti intre primii zece.

IBM si-a pastrat pozitia secunda, in timp ce HP a coborat o pozitie pe locul patru. In ciuda acestor modificari de top, piata si-a continuat consolidarea in 2004, primele zece companii realizand putin sub 70% din veniturile pietei, comparativ cu 60 de procente in 2003.

"Desi trei noi companii au intrat direct in top ten , ar fi gresit sa credem ca acest lucru este foarte usor de realizat. Piata este una sanatoasa si in crestere, insa modificarile de pozitii si consolidarea semnaleaza o intensificare a competitiei.

Pentru a putea acapara o portiune din piata serviciilor IT fara a se expune prea mult, firmele ar putea sa se gandeasca sa incheie parteneriate cu agentii specializate. Acest lucru ar putea sa insemne o diminuare a veniturilor, insa contribuie la succesul pe termen lung", a declarat managerul filialei IDC Romania, Laurentiu Popescu.

In ceea ce priveste sectoarele care au contribuit cel mai mult in 2004 la dezvoltare verticala a pietei romanesti de servicii IT, pe primul loc se situeaza sectorul utilitatilor, datorita marilor proiecte demarate in acest sector.

Urmeaza apoi privatizarile demarate in sectorul bancar, impreuna cu implementarea de servicii de ebanking si pasii adoptati pentru indeplinirea standardelor BASEL II. Al treilea sector a fost sectorul guvernamental central. Impreuna, aceste trei sectoare, au fost responsabile pentru 34% din cheltuielile pentru servicii IT.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele