IT & C

Pasarile se balbaie inainte sa invete sa cante

Intr-un mod nu foarte diferit de cel in care copiii se balbaie in procesul de invatare a limbajului, cercetatorii au decoperit ca si pasarile ganguresc sunetele pana sa ajunga la trilurile varstei adulte.

Reuters informeaza ca cercetarile conduse de Michael Fee, de la MIT, SUA, asupra cintezoilor, sugereaza ca procesul de invatare la pasari – precum cel de deprindere a limbajului la copii – este diferit de cel al trilului de la varsta adulta la pasari si a limbajului articulat la oameni.

Profesorul Fee spune ca “Tinerele pasari isi invata melodiile in mai multe etape. Ele incep, precum oamenii, prin a se balbai”. Mai mult decat atat, cercetatorul atrage atentia ca acest proces de invatare face parte dintr-unul mai larg, inglobant, in care creierul isi subordoneaza corpul prin miscari spontane.

Astfel, invatarea melodiilor proprii speciei, la pasari, nu ar fi decat subordonarea capacitatii vocale - creierului. Nu in ultimul rand, s-ar putea spune ca atat la om cat si la pasari, procesul de invatare este desfasurarea si intarirea unor capacitati innascute.

Echipa coordonata de profesorul Fee a cautat sa vada oglinda neuronala a acestor balbaieli pentru a idenfica procesele cognitive care au loc in creierul pasarilor. In mod particular, zona responsabila cu centrul vocal cu rezonanta inalta in cazul cintezoilor tineri, era inactiva.

Aceeasi zona este activata in cazul adultilor care canta dupa linii melodice foarte clar determinate. Cercetatorii au descoperit ca daca ar fi inhibata aceasta zona cerebrala la adulti, cintezoii ar incepe sa se balbaie la randul lor.

Spre deosebire de adultii care urmeaza un motiv melodic foarte precis si il repeta la nesfarsit, cintezoii copii se balbaie fara niciun sens; nu numai atat, dar regiunile din creier folosite in cadrul celor doua procese sunt diferite.

Pana acum oamenii de stiinta credeau ca procesul de dezvoltare a capacitatii de a canta la pasari presupune maturizarea graduala a aceluiasi circuit in creier, dar faptul ca la cintezoi regiunile cerebrale responsabile sunt diferite ar putea arunca o noua lumina asupra procesului de invatare la animale si oameni in general.

Alti cercetatori au aratat ca pasarile folosesc aproximativ aceleasi regiuni ale creierului – prin analogie – cand canta cu cele ale creierului uman responsabile cu limbajul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele