IT & C

O noua epoca geologica: Antropocenul, Epoca Omului

Odata cu revolutia industriala, omul a schimbat atat de profund fata Pamantului, incat oamenii de stiinta propun o noua epoca pentru modificarile solului si ale climei ce au loc de aproximativ doua secole incoace: Antropocenul sau Epoca Omului.

Daily Telegraph informeaza ca denumirea de Antropocen a aparut intr-o remarca a chimistului Paul Crutzen in 2002, care sugera ca evolutia debordanta a economiei mondiale, progresul tehnologic adiacent si popularea crescanda a Pamantului au avut efecte covarasitoare asupra mediului inconjurator, ceea ce inseamna ca Pamantul a intrat intr-o noua era. Remarca a fost preluata de cercetatorii de la Universitatea Leicester si de la Societatea Geologica Londoneza care i-au dat suportul stiintific necesar si au publicat-o in vederea analizarii ei de catre organizatia internationala care denumeste epocile geologice ale Pamantului. Grupul de cercetatori a argumentat in cadrul acestui studiu ca evidenta arata ca modificarile produse de revolutia industriala asupra planetei noastre sunt atat de profunde, incat se justifica aparitia unui nou termen care sa dea seama de diferenta dintre epoca pre-industriala si cea post-industriala. Oamenii de stiinta au identificat patru argumente pentru aceasta modificare: trasformarea modelelor sedimentelor pe intreaga suprafata a Pamantului; schimbari majore ale ciclului de carbon si ale temperaturii globale; modificarea plantelor si animalelor; concentratia crescuta de acid a oceanelor. Astfel, cercetatorii au propus Comisiei Internationale de Stratigrafie ca denumirea de Antropocen, care sa o inlocuiasca pe cea de Holocen, sa devina o formalitate dupa o discutie la nivel international. Pana acum perioada interglaciara in care traim si care a inceput aproximativ acum 11.600 de ani, era cunoscuta sub denumirea de Holocen, care in traducere ar insemna “foarte recent”. Intreaga civilizatie umana s-a dezvoltat in aceasta perioada. Disputa intre oamenii de stiinta se da, daca denumirea de Antropocen trebuie sa o inlocuiasca cu totul pe cea de Holocen sau sa desemneze numai perioada care a inceput odata cu Revolutia Industriala. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele