IT & C

Noi descoperiri arheologice, la altarul lui Zeus

Situat la aproape 1.400 de metri deasupra nivelului marii, pe varful muntelui Lykaion, din Grecia, sanctuarul lui Zeus este una dintre capodoperele artei antice grecesti. Ceea ce i-a surprins pe arheologii de astazi este faptul ca originile practicilor religioase de pe acest munte par sa fie foarte vechi.

 

O echipa internationala de arheologi au descoperit noi fragmente de ceramica, ceea ce dovedeste ca altarul a fost folosit de peste 5.000 de ani, adica de mai bine de 1.000 de ani inainte ca grecii sa inceapa sa-l venereze pe Zeus.

In plus, cercetatorii au mai descoperit si un sigiliu din cristal de roca cu imaginea unui taur incrustata pe el, care provine cel mai probabil de la sfarsitul perioadei minoice (1500-1400 I.H.), ceea ce sugereaza existenta unor legaturi neasteptate intre locuitorii insulei Creta , centrul culturii minoice, si Arcadia, unde se afla muntele Lykaion.

Totusi, se pare ca altarul este mult mai vechi si este posibil sa fie anterior introducerii lui Zeus in lumea greaca. Nu se stie inca precis cum a fost folosit altarul pentru prima data si nici daca a fost folosit pentru a venera o divinitate masculina sau feminina asociata cu un fenomen natural cum ar fi vantul, ploaia, lumina sau cutremurele.

Desi altarul este cunoscut de multa vreme, situl nu a mai fost explorat de arheologi in ultima suta de ani. Actualele sapaturi au inceput in 2004 si reprezinta un proiect comun al arheologilor greci si americani. Fragmentele de ceramica descoperite de curand si care dateaza de acum 3000 I.H. modifica substantial perspectiva de pana acum asupra istoriei sitului respectiv.

Cercetatorii se asteapta ca descoperiri ulterioare sa confirme noua teorie potrivit careia altarul a fost folosit inainte de introducerea lui Zeus ca zeitate suprema in panteonul grec.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele