IT & C

Ne despart numai cativa ani de Matrix

Potrivit ultimelor cercetari din domeniul IT, unii cercetatori prevad ca in numai cativa ani Matrix ar putea sa devina realitate. Filmul prezinta o situatie in care un supercomputer reuseste sa recreeze realitatea in cele mai mici detalii, reusind astfel sa pacaleasca omul, iar expertii IT cred ca la ritmul in care inainteaza tehnologia, fictiunea ar putea sa se materializeze.

Potrivit unui cercetator american de la Brookhaven National Laboratory, Michael McCuigan, nu suntem foarte departe de zilele in care cel putin o varianta a ceea ce descrie filmul Matrix sa se realizeze, informeaza cotidianul italian La Repubblica.

In anul 1950 Alan Turing, parintele stiintei computerului, a dat si criteriul care ar putea sa valideze o (i)realitate precum cea imaginata in Matrix: un om intra intr-un dialog cu un robot iar un alt om ar trebui sa-i distinga. In testul Turing, proiectul inteligentei artificiale isi va fi atins scopurile in momentul in care un om nu ar mai putea distinge lumea reala de cea generata de computer.

Folosind acest criteriu, McCuigan spune ca “Pentru noi, interactiunea inseamna a putea controla un obiect, rotatia sa, spre exemplu, in timp real. Deja in ziele noastre, computerele pot sa produca scene artificiale in stare sa pacaleasca ochiul, dar pentru a copia miscarile e nevoie de ore, in timp ce realismul necesar cere cel putin 30 de cadre pe secunda”.

Pentru a indeplini aceasta cerinta , cercetatorul american a decis sa testeze capacitatile unui supercomputer, Blue Gene/L de la Brookhaven National Laboratory din New York, pentru a incerca sa genereze o lume artificiala. Computerul are o capacitate de 103.000 de miliarde de operatiuni pe secunda, in vreme ce un computer normal are numai zece.

In particular, McGuigan a analizat capacitatea supercomputerului de a face sa interactioneze lumina cu obiectele, unul dintre cele mai importante elemente pentru a copia cat mai fidel realitatea. Si, folosind un software normal, neadaptat cerintelor, cercetatorul a observat ca supercomputerul poate sa simuleze realitatea cu o viteza de 822 de ori superioara unui computer normal, dar cu un program special McGuigan crede ca poate obtine rezultate mult mai bune.

Cu toate acestea, viteza necesara imaginilor de inalta rezolutie pentru a trece testul Turing si a copia realitatea e cu mult inferioara. Dar cercetatorul crede ca un supercomputer care sa indeplineasca cerintele poate sa apara in nu mai mult de un an si, cu toate ca imitarea realitatii este tot mai fidela, ea nu indeplineste cerintele de viteza pentru a putea atinge perfectiunea:

“Din datele obtinute va fi posibila obtinerea unei reproduceri perfecte cu o viteza de un milion de miliarde de operatiuni pe secunda, un rezultat care ar putea sa fie indeplinit in putini ani”.

In acest moment intra in scena unul dintre cei considerati a fi un guru al stiintei computerelor, Gordon Moore, care in 1968 a fondat Intel (astazi prima producatoare de microprocesoare de pe piata mondiala ). In 1965, Moore spunea ca intre 1959 si 1965 numarul de tranzistoare care formeaza un chip se dubla in fiecare an. Observatia a fost elaborata intr-o teorie la sfarsitul anilor ’80 pentru a se ajunge la urmatoarea formula: numarul procesoarelor se dubleaza o data la 18 luni.

Astfel, potrivit calculelor, pentru a se ajunge de la 103.000 de miliarde de operatiuni pe secunda ale unui supercomputer (cate se pot efectua azi) la un milion de miliarde de operatiuni cate ar fi necesare pentru a trece testul Turing, ar fi nevoie de numai patru ani. Asadar, Matrix ar putea sa devina realitate in mai putin de un deceniu.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca atat in film cat si in realitate, lucrurile sunt mult mai complexe: nici macar in film omul nu ramane pacalit pana la capat, iar in realitate se poate pune intrebarea daca lumea, asa cum o cunoastem din observarea ei si din opiniile pe care ni le facem despre ea cand interactionam intre noi, are o structura mecanica asa cum presupunem cand incercam sa o imitam in dispozitivele noatre tehnice sau chiar in incercarea de a produce roboti dupa propria noastra asemanare .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele