IT & C

Misterul lui Pi

Inca de la descoperirea lui, numarul Pi a fascinat filosofii si oamenii de stiinta. Dar raportul pe care il preprezinta Pi, acela dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau, nedumereste intrucat valoarea acestuia - 3.14159265… - pare sa se intinda la infinit.

Oamenii de stiinta, care au descoperit ca numarul poate sa aiba miliarde de cifre dupa virgula, cred ca a gasi valoarea exacta a lui Pi poate da la iveala multe din secretele universului, ne informeaza profesorul David Blatner in paginile BBC News.

In general, toata lumea stie ca valoare lui Pi este 3.14 si ca numarul are un mister aparte legat de el, dar un simplu student la matematica stie foarte bine ca valoare exacta a numarului este daca nu imposibil cel putin extrem de greu de stabilit. Se fac chiar si concursuri de memorizare a cifrelor pe care le prezinta Pi dupa 3.14…

Misterioasa constanta

Pi este de fapt cea de-a 16 litera din alfabetul grecesc , fiind cea mi cunoscuta si mai misterioasa constanta din lume. Cu toate ca Pi este un numar, importanta lui intrece cu mult cadrele stricte ale geometriei, iar oamenii de stiinta pur si simplu au mari dificultati in a intelege cum ceva atat de fundamental pentru domeniile matematicilor si stiintelor in general poate fi atat de dificil de cunoscut.

Pur si simplu este aproape imposibil de cuprins acest numar care parca se intinde la infinit. Matematicienii spun ca in vreme ce in matematica exista multe numere lungi, Pi este singurul in care o figura atat de simpla precum cercul se dezvaluie printr-o valoare atat de complexa.

Istoria lui Pi

Pentru 3.500 de ani omenirea a incercat sa rezolve misterul lui Pi, problema care s-a dovedit a fi ceva analog cu incercarea de a inghesui un cerc intr-un patrat. Oricat de mult au incercat, oamenii de stiinta n-au putut ajunge decat la aproximatii.

In Grecia Antica, marele matematician Arhimede a lucrat din greu pentru a gasi valoarea exacta a lui Pi, dar nu a reusit sa descopere decat cateva numere din sir. In secolul XVII, matematicianul Ludolf van Ceulen a murit in 1610 dupa mai multi ani de cercetari ale caror rezultate au dus la descoperirea a abia 35 de cifre dupa virgule.

In 1873 William Shanks a anuntat ca a reusit stabilirea a 707 cifre dupa virgula lui Pi dupa ani buni de munca asidua, pentru ca apoi sa se descopere ca abia 527 dintre ele erau exacte, restul fiind gresite. Mai recent un cercetator japonez a reusit sa calculeze pe computer in 2002 valoarea lui Pi si a ajuns la 1.24 trilioane de cifre ale misteriosului numar.

Pentru a intelege enormitatea si ciudatenia acestui numar nu trebuie sa ne gandim decat la faptul ca chiar si un astrofizician care cauta sa masoare galaxiile nu ar avea nevoie de mai mult de 10-15 cifre pentru precizie, pe cand Pi a depasit demult orice incercare de a-l determina. Matematicienii cauta acum sa gaseasca un indiciu, o recurenta in intreaga structura a numarului – de genul: mai multi de 4 decat de 7 - pentru a-i da de capat, ceea ce ar duce la o revolutie in modul in care intelegem universul.

Aplicatii

In ciuda nenumaratelor incercari de a dezvalui misterul numarului, acesta continua sa frustreze. In secolul XIX , matematicienii au aratat ca el este infinit si ca, deci, nu poate fi definit, surprins, adica limitat de un numar finit. Cu toate acestea, unii matematicieni tot nu s-au dat batuti si cred ca numarul poate fi totusi gasit oricat de lung ar fi.

Pi apare peste tot: in matematici, in ecuatii care nu au nimic de-a face cu cercurile, iar in stiinta in general, Pi este nelipsit cand este vorba de a masura orice, de la valurile oceanelor la economia statistica. De asemenea, el poate fi gasit in masuratorile marii pieramide egiptene Giza si chiar in Vechiul Testament cand sunt descrise masuratorile templului lui Solomon.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele