IT & C

#marele inghet #younger dryas #era glaciara

Mini era glaciara s-ar putea declansa in cateva luni

Scanariul descris in peliculta " The Day After Tomorrow " nu este deloc desprins de realitate, deoarece un nou studiu indica faptul ca emisfera nordica ar putea intro mini era glaciara in doar cateva luni.

Analiza a fost realizata de catre European Science Foundation EUROCORES, prin programul "Histories from the North - environments, movements, narratives", la care au participat cercetatori din Europa, Rusia, Canada si SUA.

S-a mai intamplat

In urma cu 12.800 de ani aceeasi emisfera a Pamantului a fost lovita de acest fenomen care a fost numit de oamenii de stiinta Younger Dryas si poreclit " Marele inghet ". Aceasta perioada a durat timp de 1.300 de ani.

Dovezile geologice arata ca fenomenul s-a produs in urma unui influx spontan de apa rece, atunci cand lacul glaciar Agassiz din America de Nord s-a revarsat in Oceanul Arctic si cel Nord- Atlantic .

Fara circulatia calda a aerului de pe ocean, temperatura din Emisfera Nordica au scazut foarte mult, au inceput sa se formeze straturi de gheata pe suprafata terestra, iar civilizatia de aici a disparut.

Motive de grija

Cercetarile arata ca aceste fenomene s-au petrecut foarte brusc, iar instalarea erei glaciare s-a petrecut in cateva luni sau maxim doi ani. Fenomenul a fost cercetat de oamenii de stiinta, iar acestia au ajuns la concluzia ca o era glaciara s-a putea produce oricand.

"Datele noastre indica faptul ca climatului i-ar lua in jur de cativa ani sa isi revina. Este logic dupa o asemenea revarsare de ape reci. Un inghet nu este exclus, iar rezultatul ar fi catastrofic", a declarat William Patterson, cercetator la University of Saskatchewan in Canada.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele