IT & C

Membrana ce revolutioneaza industria celulelor cu combustibil

Compania PolyFuel a lansat comercial o membrana pentru crearea celulelor cu combustibil pentru lapotopuri si telefoane mobile, membrana care reprezinta o piatra de hotar pentru aceasta industrie.

Membrana in forma de fagure este destinata construirii de Direct Methanol Fuel Cells (DMCF). O parte a mebranei contine un amestec de metanol si apa. Metanolul este atras de membrana prin intermediul unei incarcaturi electrice si reactioneaza ca si un catalizator, ce emite electroni care alimenteaza dispozitivul gazda. Produsele derivate sunt dioxidul de carbon si apa.

Celulele cucombustibilpentru autovehicule se bazeaza pe hidrogen si nu pe metanol.
Cativa producatori japonezi, printre care si Toshiba, si-au anuntat intentia de a integra celulele cucombustibilin produsele lor. Initial, notebook-uri si dispozitive handheld alimentate cu combustibil au fost programate sa fie lansate in 2004, dar companiile au trebuit sa amane planurile pentru 2005.

In prezent 35 de companii au in desfasurare programe de dezvoltare DMCF.
Celulele cu combustibil nu vor inlocui bateriile in notebook-uri, ci le vor suplimenta. In mod ideal, celulele cu combustibil vor suplimenta durata de functionare cu pana la 10 ore. Intel si alte companii au investit in aceasta firma, deoarece cererea pentru notebook-uri cu durata mare de functionare creste mult mai repede decat imbunatatirile aduse in chimia bateriilor.

Intre competitorii PolyFuel se afla si Neah Power Systems si mari producatori precum Toshiba. Desi PolyFuel a funizat pana acum mostre marilor producatori, compania nu a facut disponibile membranele sale decat acum.

Dar PolyFuel nu produce singura intreaga celula cu combustibil, ci proiecteaza si vinde marilor producatori o membrana polimer, care este o foita de plastic complexa ce contine platina si alte materiale, folosita de catre acestia din urma pentru construirea unitatilor furnizoare de energie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele