IT & C

Materie incalzita de laser la temperaturi mai mari decat cele de pe Soare

Cercetatorii britanici au reusit sa incalzeasca materia la 10 milioane de grade Celsius, o temperatura mai mare decat cea intalnita pe suprafata soarelui!

Daily Telegraph informeaza ca reusita apartine unei echipe internationale din Japonia, UE si SUA, lucrand impreuna la Laboratorul Rutherford Appleton din Marea Britanie.

Incercari s-au mai facut si pana acum de a incalzi bucatele minuscule de materie (mai putin de a suta parte dintr-un milimetru in grosime) la astfel de temperaturi, dar ceea ce s-a reusit acum, cu un volum de materie de 20 de ori mai mare, marcheaza inca un pas spre fuziunea laser – procesul care anima soarele.

Laserul Vulcan a concentrat intr-un mic punct pentru o fractiune de secunda energia echivalenta cu o marime de 100 de ori mai mare decat productia de energie a planetei – experiment ce reface in miniatura fenomene astronomice precum supernovele.

Profesorul Peter Norreys de la Colegiul Imperial din Londra, care a participat la experiment, spune ca laserul a concentrat un Petawatt de energie (o mie de milioane de milioane de watti) asupra unui punct minuscul.

Desi dureaza mai putin de o picosecunda (a milionimea milionimea parte dintr-o secunda) unda laser poate incalzi materiale mult peste punctul lor de topire, permitand astfel aparitia unor conditii asemanatoare cu cele care au loc in exploziile stelelor .

Echipa internationala din Marea Britanie concureaza, astfel, cu laserul superperformant din Austin , Texas, care a reusit acum cateva zile sa atinga enerigii mai mari decat un Petawatt.

Oamenii de stiinta spera ca prin folosirea laserelor sa fuzioneze izotopii de hidrogen, deuteriu si tritiu, pentru a elibera mari cantitati de energie. Procesul are loc in mod natural in miezul soarelui datorita presiunii gigantice a gravitatiei, la temperature de aproape 10 milioane Celsius.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele