IT & C

Jocurile dezvolta viteza de reactie

O serie de teste a demonstrat recent ca gamerii depasesc atletii atunci cand vine vorba de calitati precum viteza de reactie, intuitia sau atentia distributiva. Mai mult, atletilor li s-a recomandat sa-si imbunatateasca timpii de reactie folosind jocurile video.

Sapte atleti experimentati si talentati care practica fotbal, badminton , hochei si volei au fost testati alaturi de sase gameri de aceeasi valoare. Atletii au o experienta de 14 ani si se antreneaza in medie 8 ore pe saptamana. In medie, gamerii au o experienta de 12 ani si se joaca 11 ore in fiecare saptamana. In cazul gamerilor, coeficientul mediu de inteligenta a fost de 140, in timp ce atletii au ajuns la 130.

Nu se pune problema unui esantion reprezentativ pentru toti atletii sau toti gamerii, dar rezultatele ofera cateva indicii despre calitatile pe care le dezvolta jocurile electronice. Asta in conditiile in care se vorbeste din ce in ce mai mult despre efectele nocive ale jocurilor asupra psihicului ori comportamentului tinerilor. Trebuie facuta o precizare: studiul a fost comandat de Logitech, companie ce produce printre altele si accesorii pentru jocurile video.

REZULTATE. Testele au fost realizate de psihologul David Lewis, care a urmarit sa compare modul in care atletii si gamerii gandesc si reactioneaza atunci cand sunt supusi testelor cognitive. Cercetatorul a ajuns la cateva concluzii surprinzatoare: "Atletii ar putea sa isi imbunatateasca viteza de reactie, acuitatea si perceptia antrenandu-se pe jocurile PC". In plus, gamerii ar putea fi mai buni decat cred la sporturi ca tenis, fotbal, hochey sau volei, folosind aptitudinile pe care si le exerseaza de obicei cu ajutorul computerului.

Ideea este ca gamerii poseda abilitati de raspuns mai rapid in peste jumatate din testele efectuate, calitati considerate extrem de importante in sporturi care necesita viteza de reactie si o coordonare foarte buna intre ochi si mana.

Au fost efectuate in total noua teste. Rezultatele au aratat ca gamerii poseda timpi de reactie mai buni si abilitatea de a se concentra la doua sarcini simultan. Acestia prezinta o presiune ridicata a sangelui si accelerari ale ritmului cardiovascular la inceputul testelor, dar demonstreaza o dorinta mai mare de a invinge. Acest nivel de competitivitate nu s-a evidentiat in cazul atletilor, care s-au dovedit a fi mai buni in gestionarea stresului si in remarcarea schimbarilor rapide si subtile ale imaginilor.


Doctorul David Lewis este autorul bestseller -ului "Thinking better". "Departe de perceptia generala ce considera jocurile pe computer a fi o activitate fara sens, cercetatorii nostri au demonstrat ca jocurile pot dezvolta abilitatile necesare pentru ca atletii sa exceleze in sportul pe care il practica", a declarat el. Lewis a castigat numeroase premii pentru psihologie, publicand peste 30 de de carti. S-a nascut in Franta in 1952 si a lucrat in Franta, SUA si Anglia. In prezent, Lewis studiaza activitatea creierului uman sub o varietate de conditii impuse, folosind electroencefalogramele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele