IT & C

#hdd #stick usb #ssd #cloud #medii de stocare #dischete #CD-R

Istoria mediilor de stocare digitale: de la dischete la cloud

Mediile de stocare digitala a informatiei au evoluat spectaculos in ultimele decenii. In 1956, primul HDD cu discuri, dezvoltat de IBM, avea o capacitate de stocare de doar 4,4 MB, iar mediile de stocare au evoluat relativ incet in urmatorii 20 de ani.

1976 - Dischete

Dischetele floppy de 5,25 inci, cu spatiu de stocare de 1,2 MB au fost primul spatiu de stocare produs la scara larga, chiar la inceputul erei computerelor personale.

1980 - IBM 3380

Primul mediu de stocare care a atins pragul gigabyte a fost IBM 3380. Cu o memorie de 2,52 GB, gadgetul nu a fost comercializat pentru uzul personal.


1980 - ST-506, stramosul HDD-ului modern

Primul disc asemanator hard-ului modern, ST-506, avea un spatiu de stocare de doar 5 MB.

1990 - CD-R

Cel mai popular mediu de stocare mobil a fost lansat in 1990. CD-R-ul de 700 MB s-a raspandit rapid datorita pretului sau redus.

1993 - MiniDisc

Incercarea Sony de a inlocui dischetele floppy cu un mediu de stocare nou a avut un succes limitat. Pretul ridicat si spatiul de stocare de doar 140 MB au fost motivele pentru care popularitatea sa a ramas mica.

1996 - Seagate Barracuda: HDD la 7200 RPM

Primul hard drive cu o viteza de 7200 rotatii pe minut, devenita standard in prezent, a oferit cumparatorilor un spatiu de stocare de 2,5 GB.

2000 - Primul stick USB

Dischetele au disparut oficial mai tarziu, dar gadgetul care le-a eliminat a fost primul stick USB. Denumit IBM DiskOnKey, dispozitivul cu memorie flash oferea spatiu de stocare de 8 MB.


2000 - SD Card

Succesul cardului SD, introdus initial cu spatiu de stocare de 32 MB, s-a bazat pe conectivitatea cu gadgeturi ca telefoane mobile si camere foto, care nu ofereau suficient spatiu de stocare integrat.

2008 - SSD

Sistemul de stocare Solid-State Drive, care elimina discul rotitor din HDD, s-a ieftinit constant in ultimii 5 ani. Introdus cu o marime de 64 GB, SSD-ul este acum disponibil cu pana la 256 GB in tot mai multe notebook-uri.

2013 - Spatiu nelimitat in cloud

Stocarea cloud pare viitorul mediilor de stocare digitale. Ofertele gratuite includ doar cativa GB, dar servicile de stocare cloud pot prelua cantitati uriase de date pentru un pret care se reduce tot mai mult.

Sursa foto: asuswebstorage.com, shutech.wordpress.com, pezeta.net, fosketts.net, lift.ca, knowledgerush.com, cyofficesupplies.com, flickriver.com, comparestoreprices.co.uk, engadget.com, readyinfohere.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele