IT & C

Insectele, in curand aliment de baza

Miliardele de insecte de pe Terra, solutie la criza alimentara ?

1.400 de specii de insecte, considerate potrivite consumului uman. Solutia pentru a scapa de miliardele de insecte care ne invadeaza bu­ca­tariile, hambarele sau culturile agricole nu este sa le otravim cu substante chimice, care adesea fac rau inclusiv oamenilor, ci sa... ne devoram acesti inamici. Oricat de fan­te­zis­ta ar fi ideea, ea a fost luata serios in discutie in cadrul unui seminar privind potentialul alimentar al insectelor, tinut in Thailanda, relateaza Le Courrier International.

Iar organizatorul seminarului a fost Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Asadar, sub patronajul FAO, entomologii au confirmat pretentiile bucatarilor din Asia, potrivit carora insectele sunt hranitoare si lipsite de riscuri pentru sanatatea omului, ramanand ca papilele gustative ale fiecaruia sa stabileasca si cat de gustoase ii par.

Intr-adevar, oamenii de stiinta au confirmat ca varietatile de insecte consumate curent in anumite parti ale lumii (greieri, scorpioni, lacuste, plosnite de apa si nenumarate specii de gandaci) reprezinta o importanta sursa de proteine, acizi grasi, minerale si vitamine.

Analizele releva ca insectele nu sunt purtatoarele mai multor agenti patogeni decat animalele aflate in mod curent la baza alimentatiei uma­ne, precum porcii, vitele, pasarile si pestii. Ba chiar unul din argumentele „insectofililor” se bazeaza pe faptul ca pestii ar putea deveni o delicatesa foarte rara in urmatoarele decenii, daca se va continua pescuitul in actualul ritm. Bariere culturale

In zilele noastre, insectele sunt consumate in Asia (Thailanda, Vietnam, Laos ori Japonia), in America (Mexic) sau de catre unele triburi africane. Exista peste 1400 de tipuri de insecte comestibile, insa pro­cen­tul celor care le mananca inclusiv in acele tari este infim, daca este raportat la cei peste 6,5 mi­liarde de locuitori ai Terrei. Iar dintre acesti „insectivori”, cei mai putini se afla in Europa, unde sunt priviti ca niste excentrici.

Totusi, se pare ca romanii si grecii din Antichitate nu se sfiau sa devoreze insecte, iar din punct de vedere biblic nu pare sa existe vreo „interdictie” in acest sens, deoarece lacustele reprezentau chiar un aliment de baza pentru Sfantul Ioan Botezatorul . In plus, „insectofilii” critica ipocrizia europenilor care gasesc respingatoare insectele, dar se dau in vant dupa homari, languste si creveti, ce arata intocmai ca niste insecte mai mari.

Noua ramura a industriei alimentare

Pe langa chestiuni de tehnica culinara (daca insectele sunt mai bune prajite la tava, coapte la cuptor, fierte sau transformate in faina), la seminarul FAO din Thailanda s-au luat in discutie beneficiile cresterii de insecte la scara industriala. Primul avantaj e acela ca terenurile agricole nu ar mai fi otravite cu tone de substante impotriva insectelor, pentru a proteja culturi mai putin bogate in substante nutritive decat cele ale inamicilor rapusi. Apoi, o noua industrie ar crea noi locuri de munca si o alternativa demna de luat in calcul pentru combaterea foametei.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele