IT & C

Incaltamintea care se usuca singura

Tehnologia ar putea fi extinsa la manusi, jachete , corturi si accesorii sportiveN-ar fi extraordinar ca oricine, fie ca are de-a face cu baltile din Bucuresti, fie ca alearga intr-un maraton pe ploaie, sa poarte o pereche de pantofi care sa se usuce singuri si sa se adapteze la orice conditii meteo ? Ei bine, compania IQTX din Hamburg si concernul BASF au creat o asemenea pereche de incaltaminte „inteligenta”, care va sti sa se adapteze starii vremii din fiecare zi.

Construiti pe baza unei tehnologii superabsorbante denumite Vayu Verde, pantofii permit ca picioarele sa respire intr-o zi calduroasa, dar pot deveni si impermeabili precum cizmele de cauciuc, in caz ca vremea se schimba si sunt expusi intemperiilor. Metaforic, creatorii incaltamintei au explicat ca aceasta se de deschide ca o floare cand vremea este uscata si se inchide, atunci cand ploua.

Daca posesorul paseste intr-o balta, materialul superabsorbant din elementul de aerisire se dilata imediat, etanseizand astfel de la sine sistemul. Iar materialul ramane impermeabil chiar si in caz ca este supus unor presiuni puternice. Ulterior, materialul integrat in talpa pantofilor se usuca si, in decurs de numai cateva minute, va permite din nou circulatia aerului, iar persoana care poarta pantofii respectivi are o senzatie de racoare placuta.

Indiferent ca afara ploua sau straluceste soarele, picioarele vor ramane intotdeauna uscate. Aceste performante sunt posibile pentru ca materialul folosit de catre tehnologia Vayu Verde contine polimeri superabsorbanti, reuniti intr-un produs scos deja pe piata de BASF sub brandul Luquafleece.

Materialul este deja utilizat pentru a creste confortul ambiant oferit, de pilda,  de scaunele de birou sau materialele textile protectoare. Pantofii Vayu Verde vor ajunge pe piata chiar in acest an si vor fi urmati de alte produse cu aceleasi calitati: manusi, jachete, corturi, accesorii sportive, casti de protectie si alte obiecte din materiale textile .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele