IT & C

IBM prezinta o noua tehnologie de stocare a datelor

Compania americana IBM a prezentat o noua tehnologie de stocare a datelor ce ar putea inlocui traditionalele hard-disk-uri si discurile solid-state ( SSD ). IBM pretinde ca a pus bazele acestei noi tehnologii care poarta numele de "racetrack", si care, conform oficialilor poate oferi atat mari capacitati de stocare, cat si timpi de acces foarte mici.

Un alt argument serios adus de cei de la IBM este faptul ca memoriile "racetrack" sunt mai stabile si au o durata de viata mai lunga decat unitatile de stocare curente. Preturile vor fi competitive inca de la inceput, spre deosebire de costurile discurilor solid-state, iar consumul de energie pentru aceste memorii va fi extrem de scazut.

De exemplu, un mp3 player clasic care ar fi dotat cu memorii "racetrack" ar putea stoca 500.000 de mp3-uri, in jur de 3500 de filme (cu siguranta nu in format HD) si va consuma bateria in cateva saptamani. Suna de-a dreptul impresionant, insa, trebuie amintit ca tehnologia "racetrack" este doar in stadiul de proiect, asa ca vor mai dura cel putin trei, patru ani pana cand cercetatorii de la IBM vor ajunge la rezultate concrete si apoi, poate inca pe atat pana va intra in productia de serie.

Spre deosebire de hard-disk-uri, care utilizeaza tehnologii de stocare magnetice, "racetrack" se foloseste de "spintronics", o tehnologie de stocare ce are la baza spinul (invartirea) electronilor. Memoriile "racetrack" se aseamana cu memoriile flash, intrucat nici una dintre ele nu contine parti mecanice care sa-i asigure functionarea, spre deosebire de traditionalul hard-disk.

IBM a prezentat un peisaj foarte frumos cu viitorul tehnologiei "racetrack", insa de la stadiul de proiect si pana la aparitia in magazine a unui player cu o astfel de memorie, mai e cale lunga. Iar cei de la IBM cred ca sunt realisti cand spun ca va mai dura aproximativ zece ani pana ce "racetrack" va deveni o solutie reala ...

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Labzine.ro 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele