IT & C

Hainele care se curata la soare

Cercetatori din Hong Kong si Australia au reusit sa creeze un tratament pentru materiale textile capabil a se curata singur, eliminand mizeria, praful si petele de pe el atunci cand este expus la lumina soarelui, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“. Revolutionarul tratament poate fi aplicat fibrelor de bumbac, matase, lana si alte materiale naturale. Abilitatea sa de a dizolva pana si cele mai dificile pete - de mancare, grasime, rugina etc. - ar putea marca inceputul sfarsitului pentru curatatoriile traditionale sau „ecologice“. Descoperirea seamana leit cu scenariul unei comedii SF din anii ’50, „Omul in Costum Alb“, in care regretatul Sir Alec Guiness joaca rolul unui om de stiinta care inventeaza un material imposibil de sifonat sau murdarit. In mod oarecum asteptat, industria textila se opune implementarii acestei tehnologii, in conditiile in care ea ar insemna reducerea semnificativa a locurilor de munca, pe de o parte, si diminuarea profiturilor, pe de alta.

Secretul: dioxidul de titan

Metoda implica acoperirea fibrelor textile cu un strat fin de dioxid de titan sub forma de nanoparticule, fiecare astfel de particula fiind de 2.500 de ori mai mare decat grosimea unui fir de par. Expunerea la soare a materialului astfel tratat declanseaza o reactie in micile particule, care in combinatie cu oxigenul din aer distruge mizeria. O tehnologie similara este utilizata deja la fabricarea geamurilor cu autocuratare. Procesul bazandu-se pe simpla expunere la soare a materialului tratat, rufele viitorului vor putea fi astfel „spalate“ prin simpla lor agatare pe „vechea“ franghie de uscat. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele