IT & C

Google - Noua ordine mondiala

La cinci ani de la lansare, Google a devenit cea mai mare companie de Internet din lume, un sistem gigantic care planuieste sa devina in viitorul apropiat, prin multiplele sale instrumente, la fel de indispensabil ca apa si aerul.

Laboratoarele Google se pregatesc sa lanseze Base, un proiect care ramasese pina saptamina trecuta secret, dupa care a devenit public pentru citeva ore, ceea ce a generat rumoare printre pasionati. Google Base poate deveni pasul urmator catre suprematia Google pe calculatoarele omenirii, fiindca ofera ceea ce nimeni nu a facut pina acum: posibilitatea de a face publica orice informatie personala pe o pagina de Internet deja creata si fara limite de stocare. Sintem in anul 2005, si din ce in ce mai multe persoane ar dori sa-si faca propria pagina de Internet. Unii sint insa prea lenesi sa faca asta sau nu stiu sa o faca si n-au bani sa-i plateasca pe altii. Pe Google Base se poate introduce aproape orice, de la programul cursurilor de la facultate si a unui anunt de vinzare a masinii sau a laptopului pina la profiluri de persoane si, bineinteles, informatii personale .

Amazon si E-Bay in pericol

Prima nemultumire poate aparea din partea celor de la E-Bay sau Amazon.com, care cistiga din vinzarea dreptului de postare a unui anunt, preturile fiind mai mari cu cit anuntul este ierarhizat mai sus in cautare. In plus, exista posibilitatea ca anunturile de mica publicitate sau orice alt gen de informatie sa fie insotite de un buton care sa permita contactul prin Google Talk, asa cum la E-Bay exista buton de Skype. Avantajul principal al companiei este ca toate aceste facilitati sint oferite prin produse proprii si, bineinteles, prin faptul ca sint gratuite.

Microsoft pierde suprematia

Dar nu cei de la E-Bay trebuie sa-si faca cele mai multe griji, ci Microsoft. Legat de un alt produs pe care Google il pregateste, Google Office, Google Base poate deveni un concurent invincibil pentru Microsoft. Pentru ca, impreuna, ofera posibilitatea de a muta orice informatie de pe calculator, inventariat deja de Google Desktop, pe pagina Base, si de a o edita cu Google Office, ceea ce poate face uitat Microsoft Office .

Google citeste in locul tau

Laboratoarele Google au lansat recent si serviciul Google Reader, care este exact cum ii spune si numele, un cititor. Ajuns dimineata la birou, nu mai este nevoie sa intri pe toate cele 200 de site-uri pe care intri de obicei ca sa afli stiri sau sa comentezi blogul vreunui prieten. Google Reader face asta prin RSS (Rather Simple Syndication) sau Atom, sisteme prin care pagini de Internet trimit informatii noi in momentul in care continutul le este reactualizat. Si cum nevoia de informatie este in crestere si dureaza din ce in ce mai mult sa dai scroll printre Favorites, este suficient sa adaugi noua adresa (in cazul in care are transmitere RSS sau Atom) in Reader, si acesta se aboneaza la reactualizarile dorite.

Big Brother

Semne de intrebare exista, totusi, in principal asupra cantitatii de informatii personale ajunse la Google. Nenumarate voci si-au exprimat teama ca Google sa nu devina un Frate Mai Mare, care stie totul despre toti cei care se aboneaza la serviciile sale. Si, intr-adevar, informatiile despre fisierele inventariate de Google Desktop, ca si datele care vor fi introduse in Google Base, vor fi puse intr-o uriasa baza de date, in care fiecare dintre noi vom avea propriul dosar.

Batalia gigantilor

Odata cu lansarea Google Mail , cel mai mare provider de mail gratuit de pina atunci, Yahoo, a fost nevoit sa-si optimizeze facilitatile. Astfel, spatiul de stocare a crescut la 1 Giga (Gmail ofera deja peste 2,5 G), in plus a fost modificata interfata si au fost aduse imbunatatiri de fiabilitate. Yahoo se pregateste sa lanseze si o biblioteca online, pentru a contracara proiectul similar al Google. Rezultatele la sfirsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2005 arata ca Yahoo a incasat 1.330 de milioane de dolari, cu 47% mai mult decit in anul precedent. In comparatie, primul trimestru al anului a adus la Google 1.256 de milioane de dolari. Compania din Mountain View, California, inregistreaza insa o crestere de 93% fata de anul trecut. In acest an, Google a reusit sa treaca pe locul intii in topul financiar al companiilor de servicii de Internet.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele