IT & C

#internet #browser web #google chrome

Google Chrome Review

Primul broswer marca Google s-a lansat, iar data de 2 septembrie va ramane o zi importanta pentru gigantul online. Povestea dezvoltarii lui Chrome ne-a fost prezentata inaintea lansarii propriu-zise sub forma unei benzi desenate, intr-adevar ceva mai usor de urmarit si citit, dar destul de plictisitoare.

Trecem peste si ne indreptam catre produsul livrat de Google, broswer-ul web Chrome. Nu voi discuta despre cat de rapid se va descarca de pe internet, acest lucru variind de la retea la alta si nici nu voi spune ca instalarea s-a facut rapid. Dar ma indoiesc ca mai exista foarte multe persoane care sa aiba conexiuni si viteze de dial-up. Totusi, fiecare isi poate estima cam cat va dura sa descarce kitul de 474 de kb in functie de viteza proprie de accesare a netului.

Intalare si viteza

Inainte de instalarea finala, Chrome iti va cere sa inchizi broswer-ul Firefox sau oricare este cel in care lucrai de obicei, asta daca ii permiti lui Chrome sa preia bookmark -urile, parolele si cookie-urile salvate in browserul tau principal. Odata inchisa sesiunea initiala, Chrome isi va instala restul proceselor si va fi gata de folosit. Prima data cand paginile web sunt accesate, incarcarea se face ceva mai greu. A nu se judeca aceasta caracterisitica de la prima vedere. Odata facut un cache, Chrome va incarca paginile mult mai rapid decat browserele populare ale momentului, ca Firefox, Internet Explorer, Opera sau Safari.

Am incercat un test simplu si am comparat broswer-ele Firefox si Chrome. Prima aplicatie s-a deschis in 3 secunde, iar lui Chrome i-a trebuit o secunda sa se dechida. Si testul urmator a aratat ca browserul Chrome e mai rapid. O pagina deschisa in Firefox s-a incarcat in 1,9 secunde. Aceeasi adresa web a fost deschisa de Chrome in 1,1 secunde.

Dar Chrome mai primeste o bila alba si aceasta i se datoreaza importului de Bookmark-uri, aceasta importand automat toate taburile si paginile salvate, parolele memorate si "history"-ul de adrese web vizitate. Daca cumva Chrome-ul nu a facut acest lucru automat, operatiunea de importatare a acestor lucruri este simpla. Sub X-ul normal care inchide broswer-ul, exista doua icoane, o pagina si o cheie franceza . Nu trebuie decat sa dai click pe a doua icoana sa selectezi optiunea "Import bookmarks and settings" si ai totul in noul broswer. Ca sa le ai tot timpul afisate, din aceeasi icoana se deschide un meniu, in care trebuie sa bifezi optiunea "Always show bookmark bar".

Taburi si resurse

Taburile lui Chrome functioneaza la fel precum cele din Firefox. Un tab nou se poate deschide prin shortcut-ul CRTL + T si asemenea lui Firefox, fiecare tab are buton de inchidere.

Acum ajungem la o parte ceva mai delicata si anume resursele consumate de Chrome, care spre fericirea noastra sunt mai putine decat browserul dezvoltat de Mozilla. In modul obisnuit, Google are pretentii de patru ori mai mici la memoria calculatorului tau, iar daca incerci sa accesezi un site problematic, lucrurile sunt mult mai bine gestionate de Chrome. Astfel, daca Firefox se opinteste din aproape tot procesorul sa rezolve problema si de cele mai multe ori se va da batut, Chrome se bucura de o arhitectura mai desteapta si gestioneaza fiecare pagina separat. Deci, in cazul unei erori, numai tabul cu pagina problematica va fi blocat, iar restul browserului va functiona perfect normal. Chrome pluseaza si mai mult, iar prin includerea unui Task manager propriu, administrarea taburilor si inchiderea celor care fac probleme se simplifica si mai mult "situatiile de criza".

Mai urmeaza un detaliu, care tine de limba in care sunt afisate meniurile si instructiunile browserului Chrome. Initial el se instaleaza in limba romana, dar daca nu esti obisnuit sau impunerea asta iti displace, setarile de limba se personalizeaza tot din "cheia franceza" si urmezi acesta cale: Options - Minor Tweaks - Change Font and Language Settings - Languages si selectezi limba dorita.

Chestii de final

Inca un plus vine si din partea celor noua pagini web pagini web salvate de Chrome. La deschiderea broswer-ului vei avea intodeauna afisate sub forma de thumbnail ultimele noua pagini web pe care te-ai plimbat. Aceste pagini se pastreaza si la deschiderea taburilor noi in broswer, alaturi de cateva indicii despre cele mai recente bookmark-uri si taburile inchise recent.

In final ajungem la aspectul lui Chrome, design descris drept cat se poate de simplu si chiar rece. Multi il pot numi "curat", dar acest detaliu va fi reprezenta doar preferinta unora dintre noi. In prezent Google Chrome este disponibil numai sub forma unei versiuni Beta si pana ca el sa functioneze cum trebuie, ne vom lovi de anumite bug-uri. Acest aspect din urma nu poate fi uitat.

In prezent, cele mai multe persoane utilizeaza Internet Explorer, Mozilla Firefox clasandu-se pe locul al doilea in preferintele noastre. Opera si broswer-ul Apple, Safari, sunt folosite intr-un procent mult prea mic, iar acum a venit si Chrome. Noi ii uram bafta pentru ca la cat de insipid mi se pare acum, are totusi potential sa devina un broswer la fel de popular ca rivalii lui. Cu add-on-urile potrivite se prea poate ca Google sa inghita si acest segment de piata.

Lucrurile par roz pentru Google, pentru ca broswer-ul Chrome si-a adjudecat 1% din piata broswer-elor inca din prima zi de lansare .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele