IT & C

Google castiga razboiul intimitatii

Printr-o decizie care usureaza grijile in ceea ce priveste intimitatea, un judecator federal a decis ca cererea Departamentului de Justitie referitoare la cedarea informatiilor de cautare ale Google este corecta, insa cautarile utilizatorilor vor ramane private.

Hotararea de 21 de pagini, oficializata vineri in San Jose, California de catre judecatorul districtual James Ware a avut foarte putine diferente fata de pozitia pe care a adoptat-o judecatorul la prima audiere in cursul aceleiasi saptamani.

Ware a specificat sa va acorda Departamentului de Justitie accesul la o parte din indexul de site-uri Google, dar a spus ca ezita sa ceara termenii dupa care fac utilizatorii cautarea din cauza perceptiei de a fi scanat de guvern a publicului atunci cand tasteaza cuvinte dupa care isi fac cautarile pe Google.com.
Judecatorul a mai scos in evidenta faptul ca 50 000 de URL -uri trebuie scoase, daca amandoua partile nu vor ajunge la o strategie alternativa pana la data de 3 aprilie.
Atat reprezentantii Google, cat si cei ai Departamentului de Justitie nu au putut fi gasit pentru a da o declaratie vineri.

Asociatul Google, Nicole Wong a scris intr-un articol pe site-ul companiei ca gigantul cautarilor se va supune complet hotararii judecatorului. Decizia sa insemna ca nici guvernul, nici nimeni altcineva nu are acces liber atunci cand cere informatii de la companiile de internet, a scris ea, numind aceasta decizie o clara victorie pentru utilizatorii si compania noastra.

Aceasta decizie a adus cuvinte de lauda din partea unui avocat specializat in probleme de intimitate si viata personala. Este o decizie rezonabila, si minimalizeaza intimitatea si drepturile civile, a spus Beth Givens, avocata ce pledeaza pentru dreptul la intimitate.
Givens a mai declarat ca ea nu crede ca guvernul are nevoie de bazele de date ale Google: Pot face un studiu de cercetare care ar realiza cam acelasi lucru. Este un precedent rau pentru guvern sa intre in forta peste companiile cu motoare de cautare si sa ceara informatii atat de sensibile.

Initial s-a spus ca supunerea Google fata de ceea ce ii se cerea este necesara pentru a demonstra ca o lege este mult mai eficienta decat sa filtrezi software-ul in ideea ca protejezi minorii de la o expunere de materiale daunatoare gasite pe internet.

Procesul impotriva lui Google a inceput in 18 februarie, cand Departamentul de Justitie i-a cerut lui Ware sa se supuna cererii din August. Cererea se baza pe mostre luate la intamplare din un milion de adrese de internet accesibile prin motorul de cautare Google si un milion de cautari ale utilizatorilor prin Google pe o perioada de o saptamana.
In timpul negocierilor, cererea s-a restrans la doar 50 000 de adrese din care se vor uita doar la 10 000, si 5 000 de cautari din care se vor uita la 1 000.

Cererea minimalizata l-a convins initial de Ware, dar mai era inca problema intimitatii utilizatorilor si aceea a dezvaluirii unor informatii confidentiale ale Google.

Anul trecut, Microsoft, Yahoo si AOL au primit citatii identice din partea Departamentului de Justitie. Aceste companii au ales sa se supuna cererii guvernului in locul unei lupte in tribunal. Toate au subliniat ca au predat guvernului doar termenii de cautare nu si informatii specifice care ar putea sa se lege de un utilizator anume.

Disputa a reusit sa ridice cateva sprancene printre avocati si politicieni. Lupta Google impotriva Departamentului de Justitie a facut cativa sa se scarpine dupa ureche pentru ca gigantul cautarilor a ales sa coopereze cu guvernul chinez, la cererea acestuia de a cenzura cautarile efectuate prin Google.cn

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele