IT & C

Giulgiul lui Hristos, din nou in dezbatere

BBC propune un documentar care ar putea redeschide disputa cu privire la misteriosul giulgiu gasit in Torino si care pana in 1989 – cand o echipa de oameni de stiinta l-au datat cu carbon 14 si au declarat ca panza este un fals medieval din jurul anului 1325 – se credea a fi giulgiul lui Iisus Hristos .

La aproape 20 de ani de la datarea cu carbon realizata in 1989, BBC este gata sa reia disputa cu privire la originea si varsta panzei cu ajutorul unor dispozitive speciale. Giulgiul prezinta unele urme de sange ale unui om crucificat care la sfarsitul anilor ’90 a fost declarat un fals medieval din secolul XIV. Imaginile pe care le va prezenta BBC prezinta unele detalii inexplicabile care inca ii pasioneaza pe unii oameni de stiinta, care ar putea pune sub semnul intrebarii datarea realizata in anul 1989.

Plecand de la aceste noi imagini ale giulgiului si de la opiniile mai multor oameni de stiinta care au studiat panza, BBC a realizat un documentar – ‘Shroud of Turin’ – ce va fi transmis in direct in aceasta seara. Documentarul pune sub semnul intrebarii cercetarile realizate acum 20 de ani si propune o noua analiza care sa stabileasca definitiv disputa.

Conflict de datare

Expus sub forma unei calatorii ce reface drumul pe unde a trecut gilugiul sau pe unde este studiat – Torino, Oxford, Colorado , Istanbul, Ierusalim – si urmand permanent latura stiintifica a disputei, documentarul pune in evidenta un conflict intre datarea cu carbon 14 realizata in 1989 si alte dovezi fie de natura istorica, fie de natura stiintifica, elaborate in ultimii ani.

Printre oamenii de stiinta implicati, John Jackson, un fizician si cosmolog american care a ajutat la realizarea documentarului, a elaborat o noua ipoteza cu privire la Giulgiul din Torino plecand de la tehnici ale datarii cu carbon 14 care nu erau cunoscute in 1989. Aceste tehnici ar putea arata cum panza de in provine intr-adevar din epoca in care a trait Iisus Hristos , dar a putut sa apara la datarea de acum 20 de ani ca si cand ar fi fost mai recenta..

Pe aceeasi linie de cercetare merge si profesorul Christopher Ramsey, director al Oxford Radiocarbon Accelerator Unit, pentru care “intre masuratorile radiocarbonice si alte dovezi pe care le avem asupra Giulgiului pare sa fie un conflict cu privire la modul de interpretare a acestor dovezi. De aceea cred ca oricine a lucrat in acest sector trebuie sa arunce o privire critica asupra dovezilor existente pentru a trasa o istorie coerenta care sa ne spuna istoria adevarata asupra acestei ciudate panze.”

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele