IT & C

Gaura neagra uriasa catapultata in spatiu

Astrofizicienii au reusit sa surprinda ceea ce presupuneau a exista pana acum numai in teorie: o uriasa catapultata in spatiu de o galaxie formata din ciocnirea altor doua.

Potrivit teoriei, cand doua galaxii se unesc cele doua gauri negre din miezul lor ar putea sa fuzioneze de asemenea. O varianta a teoriei astronomice spunea ca energia rezultata din aceasta fuziune ar putea catapulta noua gaura neagra din galaxia-mama in spatiu, dar nimeni nu a reusit sa vada pana acum efectiv un astfel de eveniment cosmic unic.

MSNBC informeaza ca o echipa de astronomi de la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics a reusit sa detecteze consecintele unei astfel de fuziuni intre doua galaxii si gauri negre: o gaura neagra cu o masa de 100 de milioane de ori mai mare decat a unei stele pe punctul de a-si parasi galaxia.

blackholeTeoria fuziunilor

Unul dintre cercetatorii care au facut aceasta descoperire, Stefanie Komossa, spune ca teoria care sta in spatele acestei observatii provine la randul ei din nenumarate alte cercetari astronomice asupra mai multor galaxii care au gauri negre masive in centrul lor. Iar daca doua galaxii se ciocnesc, este foarte probabil ca si cele doua gauri negre din centrul lor sa vina foarte aproape una de alta.

Cu toate acestea, cele doua gauri negre nu vor fuziona imediat, ci exista posibilitatea ca ele sa se orbiteze reciproc pentru multa vreme. In acest proces, insa, una dintre gaurile negre ar putea intra in contact cu o stea sau cu gazul inconjurator, ceea ce ar determina o modificare a impulsului initial si ar face ca cele doua gauri sa se prabuseasca una in alta.

Komossa spune ca in cele din urma, cele doua gauri negre vor fuziona, iar “in intrepatrunderea finala, sau fuziune, a acestor gauri negre, o uriasa explozie de unde gravitationale este emisa”.

In acest fel, gaura neagra rezultata poate primi un impuls gigantic care o poate catapulta in spatiu cu o viteza de cateva mii de kilometri pe secunda. Gaura neagra observata de aceasta echipa de cercetatori avea o viteza de aproape 9.500.000 km/h. Si, cum atractia gravitationala exercitata de catre galaxie nu poate egala aceasta viteza, gaura neagra se intreapta cel mai probabil in spatiul intergalactic.

Evolutia galactica

In teorie, aceste fuziuni si escapade ar lasa cateva gauri negre fara galaxii si invers, ceea ce le-ar face pe primele si mai greu de gasit decat sunt cele din centrul galaxiilor. Gaurile negre nu pot fi detectate decat urmarind efectele pe care le au asupra materiei inconjuratoare.

Cum, insa, evolutia galaxiilor este strans legata de gaurile negre, ce se intampla cand cele doua sunt separate ramane pentru moment un mister. Unele simulatii arata ca, daca impulsul initial al gaurii negre nu este atat de mare, ea va fi ‘tinuta’ de gravitatia galaxiei, pana cand se va aseza din nou in centrul ei. Dar asupra acestor giganti catapultati in spatiul intergalactic inca nu se stie nimic.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele