IT & C

#retro #gadgets #super mario #gameboy #joystick #tetris #casio #walkman

Gadgeturi retro ~ Ce au fost si ce au ajuns

Pe zi ce trece, gadgeturile devin tot mai performante. Dispozitivele tind sa fie din ce in ce mai mici ca dimensiuni, dar sa incorporeze tehnologii tot mai avansate. Totusi, tehnologia a avut si ea un inceput. Iata cateva electronice de mult uitate, dar care pentru o scurta perioada de timp au fost esentialul oricarui iubitor de gadgeturi.



Joc Super Mario World


Platforma de joc a fost dezvoltata de japonezii de la Nintendo si a fost lansata pentru sistemul Super Nintendo Entertainment. La scurt timp de la prezentarea jocului in Japonia, Super Mario World a devenit un succes global ajungand sa se vanda in peste 20 de milioane de copii.

Jocul a fost lansat de trei ori. Prima data impreuna cu Super Mario All-Stars pentru consolele SNES in anul 1994. A doua lansare a avut loc cativa ani mai tarziu pentru consola de joc Game Boy Advance si a venit cu anumite modificari. A trei relansare s-a petrecut in anul 2007 pentru consola Nintendo Wii.

Super Mario World este cunoscut si sub numele de Super Mario Bros. Jocul ii are ca eroi pe fratii Mario si Luigi, doi instalatori. Alaturi de aceasta franciza, in istorie a intrat si coloana sonora a platformei care a fost compusa de japonezul Koji Kondo. Aceasta a folosit doar o simpla orga electronica.

Jocul mai poate fi cumparat in versiunea lui originala din magazinele online internationale. Amazon.com pune la dispozitia doritorilor sau colectionarilor Super Mario World la pretul aproximativ de 120 USD, adica in jur de 400 RON. Daca jocul a fost folosit, in functie de numarul de utilizari pretul scade si poate ajunge si la suma de 10 USD (in jur de 40 RON).

Player audio portabil Walkman cu caseta

Inainte ca muzica sa devina un fisier audio MP3 care sa poate fi stocat intr-un dispozitiv portabil de dimensiuni reduse numit player muzical a existat un altfel de aparat capabil sa redea muzica "in mers", Walkman-ul. Numele vine direct de la acest atribut, "muzica in mers", iar notorietatea lui a ramas in timp.

Cei care au inventat dispozitivul sunt japonezii de la Sony. Walkman-ul a fost dezvoltat in anul 1978 de catre inginerul Nobutoshi Kihara. Aceata a primit sarcina de a inventa un dispozitiv pentru CEO-ul Sony din acea perioada, Akio Morita, care dorea sa asculte muzica de opera in timpul calatoriilor cu avionul.

Primele Walkman-uri pentru public au vazut lumina zilei in anul 1979 si au fost destinate pietei nipone. La scurt timp player-ul cu caseta a ajuns si in Europa. Akio Morita a numit dispozitivul Walkman, ca ulterior sa doreasca o schimbare a numelui, dar denumirea intrase deja in vocabularul cumparatorilor.

Walkman-urile originale pot fi achizitionate de pe E-bay sau Amazon.com, dar se gasesc in continuare si in magazinele online autohtone ca Sony.ro. Preturile sunt de aproximativ 10 USD (35 RON). Daca optezi pentru Walkman-uri cumparate din Romania, asigura-te ca modelele se mai comercializeaza.

Consola de joc portabila Gameboy


Pe data de 21 aprilie 2009 Gameboy-ul a implinit varsta de 20 ani. Pe aceasi data, dar in anul 1989 consola de joc portabila Nintendo Gameboy era lansata pe piata din Japonia. In acelasi an, dar cateva luni mai tarziu, in noiembrie Gameboy-ul a intrat pe piata din America de Nord. Cei din Europa au putut cumpara Gameboy-ul abia din anul 1990.

Consola a fost dezvoltata special pentru jocul Tetris de catre Gunpei Yokoi. Ceva mai tarziu, platforma a aparut si in alte culori. Cele doua versiuni s-au vandut in total in peste 118 milioane de unitati. Doar in Statele Unite ale Americii, Gameboy s-a vandut in peste un milion de unitati in prima luna de lansare.

Versiunea originala poate fi gasita de vanzare pe Amazon.com pentru pretul de 14,89 USD, aproximativ 50 RON. In Romania, Gameboy-ul original nu se mai gaseste, dar versiunea de Gameboy Color poate fi cumparat si pe site-uri ca Okazii.ro pentru pretul de 150 RON.

Aparat foto compact cu film

In zilele noastre este usor sa faci o fotografie. Utilizatorul are la dispozitie o serie de aparate foto compacte la preturi foarte accesibile, in diferite culori si cu o serie completa de functii. Mai mult, toate fac pozele instant, au ecran LCD, iar daca imaginea captata nu se ridica la asteptarile utilizatorului aceasta poate fi stearsa. In plus, limita de poze este data de capacitatea cardului SD sau SDHC compactibil cu aparatul foto.

Dar treburile nu stateau intotdeauna asa. Exista o perioada cand aparatele foto compacte gen "point'n'shoot" erau un obiect de lux. Nu aveau ecran pe care sa poata sa fie vizualizate fotografiile si utilizatorul avea la dispozitie casetele de film sau rolele de film cu 12, 32 sau 64 de pozitii, iar pozele erau duse la un studio foto pentru a fi developate.

In prezent, asemenea foto cu film mai sunt utilizate, dar de foarte putine persoane si asta doar in anumite domenii. Daca esti nostalgic dupa asemenea dispozitive, le poti achizitiona din site-urile speciale de licitatii. Pretul lor difera de la marca si capacitatea sau dotarile cu care vine aparatul. Daca un Canon costa in jur de 100 USD, un apart foto compact rusesc poate sa aiba aceelasi pret datorita notorietatii lor.

Joystick

Folosit initial pentru pilotarea avioanelor sau a altor utilaje, joystick-ul a devenit destul de repede unul din instrumentele principale din colectia unui gamer. Joystick-urile digitale si-au facut aparitia pe piata si au fost in voga mai ales in anii '80 cand au inceput sa apara si primele jocuri pe diferite console.

Printre companiile care au lansat pe piata prima data un joystick se afla si Atari. Atari 2600 Original Joystick Game Controller este o piesa de colectie. Joystick-urile moderne, cele fabricate din 2007, se conecteaza la PC sau alte platforme prin USB si sunt mult mai avansate din punct de vedere tehnic, unele dintre ele dispunand chiar de reactie haptica pentru o mai buna experienta de joc.

Joystick-urile retro se gasesc in magazinele online internationale ca Amazon.com. Gamersace.com pune la dispozitia doritorilor joystick-uri originale retro pentru preturi care incep de la 8 USD (aproximativ 25 RON).

Ceas de mana retro Casio

Modele vechi de ceasuri de mana nu difera prea mult de cele actuale, dar design-ul ramane unul inconfundabil. Casio se afla printre marcile cu nume grele in industrie si care a marcat copilaria multora. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial ceasurile de mana erau purtate numai de femei fiind considerate "nebarbatesti".

Acestea au devenit un accesoriu demn barbatesc dupa ce soldatii au inceput sa le poarte in timpul razboaielor. Aceste ceasuri se numeau "trench" si erau de dimensiuni mari, aratau ca ceasurile de buzunar, dar cu bratara de mana pentru a putea fi verificate de soldati mai usor.

In anii '50 au aparut si primele ceasuri electronice. Desi aveau acelasi mecanism de rotite, aceste modele erau mult mai accesibile si rezistente la socuri datorita materialelor din care erau confectionate. Ceasurile de mana retro pot fi achizitionate din magazine online pentru preturi care pornesc de la 100 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele