IT & C

Forumul Mondial pentru Tehnologia Informatie

In perioada 27-29 august 2003 Adriana Ticau, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informatiei in MCTI, participa, la Vilnius, in Lituania, la Forumul Mondial pentru Tehnologia Informatiei - WITFOR 2003.

Ieri, 28 august 2003, Adriana Ticau a prezentat, in cadrul panelului ministerial pe probleme de tehnologia informatiei, solutiile pentru imbunatatirea administratiei publice, bazate pe utilizarea mijloacelor electronice, implementate in Romania.
"Romania a actionat cu hotarare in ultimii ani pentru consolidarea Societatii Informationale si dezvoltarea sectorului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, care are un rol important in cresterea durabila a intregii economii. Daca in 1998 aveam o penetrare a Internetului de 3%, aceasta a crescut in 2002 la 10% si este estimata pentru anul 2003 la 14%. Oferirea de informatii si servicii publice online, conform Legii 161 din 2003, va influenta pozitiv nu numai utilizarea Internetului si a solutiilor bazate pe tehnologie, dar si dezvoltarea pietei interne pentru produse de tehnologia informatiei, ceea ce va sustine activitatea companiilor de profil din tara. Unul dintre indicatorii eficientei administratiei este calitatea serviciilor furnizate catre cetateni si mediul de afaceri, iar informatiile si serviciile publice oferite online vor apropia Romania de standardul existent la nivelul tarilor membre din Uniunea Europeana." a declarat Adriana Ticau in cadrul Forumului.



Forumul a fost deschis in data de 27 august 2003 de Primul Ministru al Lituaniei, Algirdas Brazauskas, si de reprezentanti ai organizatiilor internationale, intre care si Yoshio Utsumi, Secretar General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, si Daewon Choi, Coordonator al unitatii pentru economia bazata pe cunoastere de la UNECE. Forumul Mondial pentru Tehnologia Informatiei este organizat de IFIP (Federatia Internationala pentru procesarea informatiilor), sub patronajul UNESCO, impreuna cu Guvernul lituanian si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, si a beneficiat de prezenta a 700 de participanti din 76 de tari din intreaga lume. Forumul abordeaza problematica echitatii in domeniul Societatii Informationale si modalitatile prin care pot fi reduse decalajele dintre state in acest domeniu. Rezultatele conferintei de la Vilnius vor fi prezentate in cadrul Summitului Mondial pentru Societatea Informationala , programat sa aiba loc in decembrie 2003, la Geneva.
Lituania, ca tara care va deveni membra a Uniunii Europene in 2004, a prezentat strategia de implementare a Societatii Informationale in cadrul conferintei de la Vilnius, apreciind ca beneficiaza de avantaje solide in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei: 680 de absolventi in domeniul IT&C - anual, o rata de penetrare a Internetului de 21% (utilizatori care folosesc Internetul o data intr-un interval cuprins intre 1 si 6 luni; statisticile arata ca 17% din populatie utilizeaza Internetul cel putin o data pe luna si 13,4% - cel putin o data pe saptamana), o piata de comunicatii complet liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2003. Reprezentanti ai UNESCO au aratat in cadrul conferintei ca rata medie de utilizare a Internetului la nivel mondial este de 6,7%. In Romania estimarile indica 14% rata de penetrare pentru anul 2003, fata de 3% cat se inregistra in anul 1998.
In cadrul conferintei reprezentanti ai Bancii Mondiale au apreciat ca, pentru a asigura succesul utilizarii tehnologiilor pentru imbunatatirea reala a vietii oamenilor, este nevoie de un mix format din: 20% acces la tehnologie, 45% crearea si aplicarea de proceduri interne la nivelul organizatiilor, 30% reingineria proceselor si 5% noroc.


La Vilnius a fost anuntata, de asemenea, o cerere de lucrari pentru Congresul Mondial pentru Computere, organizat de IFIP in 2004, in Franta, informatii suplimentare despre acest subiect fiind disponibile pe site-ul www.laas.fr.

Mai multe detalii despre forum pot fi gasite la adresa www.witfor.lt .


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele