IT & C

Florile isi pierd mirosul

Emisiile toxice din atmosfera distrug aroma florilor si fac sa scada numarul insectelor care le polenizeaza. Pe lista lunga a relelor de care e acuzata poluarea s-a mai adaugat recent inca un subiect: relatia proasta dintre flori si insecte.

Florile isi pierd din miros din cauza poluarii, iar asta face ca insectele care le polenizeaza sa le ia tot mai greu urma olfactiva, afirma oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia din SUA.

Fenomenul are ca rezultat un cerc vicios: insectele nu izbutesc sa gaseasca suficienta hrana pentru a-si mentine rindurile, iar florile nu sint polenizate suficient pentru a prolifera. Cifrele sint concludente.

Numarul insectelor, in special al albinelor (a caror hrana este reprezentata de nectar), este in scadere la nivel global, din California pina in Olanda.„Moleculele responsabile cu mirosul, pe care florile le produceau intr-un mediu nepoluat, precum cel din anul 1800, se puteau imprastia pina la o distanta de peste un kilometru.

In comparatie, atmosfera poluata de azi le permite sa calatoreasca maximum 300 de metri, iar asta le face zile negre insectelor responsabile cu polenizarea, care au tot mai multe probleme in gasirea florilor“, se arata in studiul realizat de catre cercetatorii americani, citat de „The Telegraph“.

Pentru a realiza cercetarea, profesorul Jose Fuentes si cei doi asistenti ai sai, Quinn McFrederick si James Kathilankal, au dezvoltat un model matematic al felului in care mirosurile florilor sint purtate de catre vint. Au descoperit astfel ca ele interactioneaza chimic cu agenti de poluare, precum ozonul, care distrug aromele.

Din acest motiv, florile miros tot mai putin a flori, iar insectele sint nevoite sa le caute pe distante din ce in ce mai mari si chiar de multe ori sa renunte, in acest demers, la simtul olfactiv in favoarea celui vizual. „Datele arata clar ca poluarea atmosferica anihileaza aroma florilor cu pina la 90% din cea care le era caracteristica inainte de aparitia automobilelor si a industriei grele.

Cu cit este mai mare nivelul de poluare dintr-o anumita regiune, cu atit mirosul florilor este mai afectat“, a deplins Fuentes penuria olfactiva la care societatea moderna a condamnat planeta. Nu toti sint insa de acord cu teoria oamenilor de stiinta din Virginia.

„Dupa modelul lor, orasele ar trebui sa fie cele mai neprimitoare locuri pentru albine , si totusi in ele se practica apicultura“, a declarat Stuart Roberts, de la Centrul de Cercetare pentru Agricultura si Mediu al Universitatii Reading din Marea Britanie.

„E posibil ca poluarea sa contribuie la declinul populatiilor de albine, insa suspectez ca este o bagatela in comparatie cu dezvoltarea urbana si schimbarile petrecute in agricultura“, a conchis el.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele