IT & C

#marire #protoni #electronii

Electronii si protonii se "ingrasa" in timp?

Particulele elementare, precum electronii si protonii, au o masa considerata constanta, cu toate ca un studiu din 2006 ar fi demonstrat ca si-ar fi schimbat masa in timp.

Chiar daca asemenea probleme pot parea triviale la prima vedere, o asemenea intrebare are o importanta fundamentala. Variatii in masa particulelor si in alte asa zise constante ale naturii, precum viteza luminii, ar putea sa explice misterul materiei intunecate si sa determine daca exista alte dimensiuni.

In 2006, Wim Ubachs de la Universitatea Vrije din Amsterdam a expus o lucrare de cercetare in care afirma ca a observat o diferenta in raportul masei din electron si proton . Descoperirea a fost facuta prin observarea unei zone foarte indepartate a universului, la distanta de peste 11.5 miliarde de ani lumina (ceea ce practic inseamna ca fenomenele observate abia acum, s-au petrecut la aproximativ 3,5 miliarde de ani lumina de la producerea Big-Bang.)

Pe de alta parte, Christian Henkel de la Institutul Max Planck de Radio Astronomie din Bonn, Germania, a afirmat ca "sunt unii fizicieni care sustin, constantele fizice variaza in timp, dar ca face parte din modelarea universului.” Henkel si colegii sai au folosit aceeasi metoda ca si Wim Ubachs, numai ca au observat o galaxie aflata la doar 6 miliarde de ani lumina si au descoperit ca raportul de greutate din proton si electron nu s-a schimbat pana la valoarea prezenta decat cu valoare infima, de 0,00002.

Aceste masuratori au adus din nou in discutie masuratorile precedente. Este posibil ca masa sa se modificat intre cele doua masuratori, tinand cont de faptul ca cele doua zone cercetate sunt la o distanta de 5 miliarde de ani lumina. Pentru a demonstra ca oricare dintre teorii este corecta va trebui sa se adune mult mai multe informatii, dar atat Henkel si Ubachs au posibilitatea sa arate ca au dreptate.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele