IT & C

Dilema lui Darwin: casatoria sau burlacia?

Printre miile de ciorne publicate recent online ale binecunoscutului teoretician al teoriei evolutionismului, Charles Darwin, se afla si cateva notitite curioase care cuprind motive pro si contra casatoriei, in care parintele evolutionismului nu se dezminte: “O sotie? Mai agreabila decat o viata de caine!”

Din aceste pagini publicate online pentru prima data, reiese faptul ca Darwin omul nu era foarte diferit de Darwin cercetatorul si amandoi nu-si dezmint epoca: cu aceeasi minutie cu care a analizat lumea animala in care individul care nu-si gaseste un partener risca extinctia, parintele evolutionismului a analizat la rece, cand a sosit vremea casatoriei motivele pentru care ar face un asemenea pas important.

Astfel, Darwin a umplut nu mai putin de 17 pagini impartite pe doua coloane cu motive pro si contra casatoriei. In prima coloana a notat motivele pro, iar in cea de-a doua motivele contra.

Casatorit vs. necasatorit?

emmaDilema acestui burlac burghez din secolul XIX si-a facut aparitia pe cand avea 29 de ani cand o cunoscuse pe Emma Wedgwood, o verisoara, care era nu numai instarita si frumoasa, dar era si foarte inteligenta si spirituala. Si, cu toate Darwin dezvoltase sentimente puternice pentru ea, acesta nu s-a lasat dus de ceea ce credea a fi instinct ci a analizat stiintific problema casatoriei.

Dupa 5 ani de calatorii in jurul lumii in cursul carora a reusit sa adune o multime de informatii cu privire la lumea animala, Darwin se gandea ca o viata de burlac i-ar oferi posibilitatea unei libertati pe care, evident, ar pierde-o in cazul casatoriei. Astfel, Darwin si-a impartit dilemele in coloanele amintite sub doua voci : “Mary” pentru casatorie si “Fara Mary” – impotriva ei!

Astfel, sub prima coloana, Darwin nota in primul rand aspectul pozitiv copiilor care vor aparea – “lucru placut lui Dumnezeu”, nota el –, o companie constanta si “prietena la batranete ”, pentru a nota in margine, destul de brutal: “oricum, mai bine decat un caine”.

Notitele sub cea de-a doua categorie sunt mai numeroase si mai articulate: “Libertatea de a merge oriunde, a conversa cu oameni inteligenti la Club, fara obligatia de a vizita parinti si de-a fi implicat in orice ineptie, evitarea cheltuielilor si a neplacerilor cauzate de copii, nu se pierde timp, se poate citi seara, a nu se ingrasa, mai multi bani pentru carti”. Pentru a nota, precaut, in margine: “Cu toate acestea, munca in exces nu face bine sanatatii”.

O alta dilema: “Mai bine mai tarziu sau mai devreme?”. Mai devreme, pentru ca in tinerete caracterul e mai flexibil”. In cele din urma, Darwin se hotaraste totusi pentru casatorie, deoarece perspectiva unei “vieti singuratice si a unei batraneti reci, fara prieteni si copii”, nu-i suradea. Cu toate acestea, noteaza cu amaraciune: “ceea ce inseamna ca nu voi mai vizita niciodata Continentul, nici nu voi mai merge in America si nu voi putea merge cu balonul”.

Astfel, Charles si Emma s-au casatorit putin dupa aceea, pe data de 29 ianuarie 1839, iar casatoria lor va fi una fericita, dar punctata de un eveniment central in viata omului de stiinta. Cuplul a avut 10 copii dintre care trei au murit la o varsta foarte frageda. Intre acestia a fost si Annie, fetita sa mult adorata.

Acesta a fost unul dintre motivele centrale pentru care Darwin s-a indepartat de credinta si si-a format propriile teorii etice cu privire la bine si rau. Darwin a murit la randul sau in anul 1882 fara sa mai reuseasca sa se urce vreodata in balon si a fost ingropat alaturi de Isaac Newton in Westminster.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele