IT & C

Dieta mamelor: responsabila de sexul copiilor

Potrivit ultimelor studii, dieta unei femei inainte de nastere ar putea influenta sexul copilului, astfel incat o dieta bogata in calorii si un mic-dejun regulat cresc sansele de a avea baiat.

Studiul a fost realizat de Universitatile Exeter si Oxford, iar din el reiese ca tendintele moderne pentru o dieta saraca in calorii ar putea explica de ce proportia de persoane de sex masculin scade in tarile dezvoltate, informeaza BBC News.

Cercetarea a plecat de la analizarea a 740 de femei insarcinate pentru prima data in Marea Britanie, carora le-au fost cerute consemnari ale obisnuintelor culinare inainte si in timpul primelor faze ale sarcinii. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca 56% din femeile cu o dieta bogata in calorii in vremea conceperii copilului au avut baieti, spre deosebire de restul de 45% care obisnuiau sa manance fara multe calorii.

Mai putini baieti in tarile dezvoltate

In ultimii 40 de ani s-a observat un declin mic dar constant, de aproximativ 1 la 1.000 de nasteri anual, in proportia de baieti nascuti in tarile industrializate. Pe de alta parte, mai multe cercetari au aratat ca exista o reducere caloriilor consumate, dar si tot mai multi oameni care nu iau micul dejun in tarile dezvoltate.

Comparand aceste date cu cele din regnul animal, s-a putut observa ca si aici femelele care au resurse suficiente tind sa aduca pe lume mai multi masculi. Fenomenul a fost studiat pe cai, vaci si .
Unii cercetatori cred ca aceasta tendinta isi gaseste o explicatie prin adaptabilitate: acolo unde resursele nu lipsesc, producerea unui mascul este mai avantajoasa pentru continuitatea speciei decat a unei femele.

Nivelurile de glucoza

Un ultim argument in favoarea corelatiei dintre dieta si genul noilor nascuti ar putea sta in faptul ca nivelurile mari de glucoza incurajeaza cresterea si dezvoltarea embrionilor de gen masculin, in vreme ce-i inhibeaza pe ceilalalti.

Iar la oameni, a sari micul dejun inseamna a reduce nivelurile de glucoza, ceea ce s-ar putea constitui pentru corp intr-un indiciu pentru conditii de mediu mai dure si resurse energetice mai sarace, predispunand astfel pentru nasterea de fete.

Doctorul Allan Pacey, expert in fertilitate la Universitatea din Sheffield, intareste aceste concluzii spunand ca exista multe evidente care arata ca natura are moduri subtile de a modifica raportul intre sexe intr-o populatie ca raspuns la circumstantele din mediul inconjurator.

Doctorul adauga, insa, ca e bine ca femeile sa nu se supuna unei diete stricte in vremea sarcinii – fie din motive de silueta, fie pentru ca ar dori sa influenteze sexul copilului – pentru ca ar putea pune in pericol sanatatea noului-nascut.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele