IT & C

Depozite de saruri pe Marte

NASA a descoperit depozite de saruri pe Marte, ceea ce demonstreaza ca exista apa lichida in cantitati abundante, pe durate de timp mari, conditie necesara, dar nu suficienta, dezvoltarii vietii.

 

Marte este planeta cea mai studiata in prezent. Dupa ce in anul 2000 a fost descoperita apa sub forma de gheata, atat la polul Nord, cat si la polul Sud al planetei Marte, acum oamenii de stiinta americani au descoperit si saruri bazate pe clor in peste 200 de locuri diferite pe Marte, situate la latitudini mici, in jurul ecuatorului. Sarea de bucatorie este o astfel de sare, formata din clor si sodiu.


Descoperirea este foarte importanta, deoarece depozite de saruri se formeaza numai in zone in care apa se gasea in trecut in stare lichida in cantitati foarte mari, pe durate de timp foarte mari, dar care s-a evaporat treptat. Aceasta sugereaza de asemenea temperaturi mai mari in trecut decat sunt acum pe Marte, cand apa se gaseste, se pare, doar sub forma de gheata.

Cum apa lichida si temperaturi medii sunt propice vietii, creste sansa ca forme primitive de viata sa se fi dezvoltat in trecut pe Marte. Daca asa s-a intamplat, materie organica exista in aceste minereuri de sare. De exemplu, bacterii foarte bine conservate au fost descoperite in depozite de sare pe Terra. Intelegem atunci de ce NASA spera colecteze mostre din aceste depozite de sare si sa caute in ele urme de materie organica sau chiar de viata.

NASA pregateste un nou laborator mobil (rover) la suprafata planetei Marte sa fie lansat in 2009. Ea cauta in prezent care este regiunea de pe Marte unde va fi cel mai util ca acesta sa fie depus. Pana acum, NASA se gandea la zone in care au fost descoperite argile, caci acestea sugereaza, de asemenea, ca exista apa acolo in stare lichida.

Dar acum, cu descoperirea minereurilor de sare, nu este exclus ca roverul sa fie trimis in una din aceste 200 de regiuni in care au fost descoperite acestea. Descoperirea aceasta a fost realizata cu camera digitala THEMIS (Thermal Emission Imaging System, sistemul de imagistica bazata pe emisiile termice) aflat pe Mars Orbiter, un mic satelit artificial al planetei Marte, instalat de NASA.

THEMIS capteaza imagini in cinci frecvente din spectrul vizibil si in 10 din spectrul infrarosu al luminii. Datele experimentale au fost colectate de cercetatori de la Universitatea din Hawaii, SUA. Acestia au descoperit peste 200 de locuri independente in care se gaseau depozite de saruri bazate pe clor. Aceasta sugereaza ca nu exista un mare ocean pe Marte, ci mai multe lacuri.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele