IT & C

Delfinii isi curteaza partenerele oferindu-le plante

Delfinii de apa dulce din raul Amazon folosesc manunchiuri de plante de apa sau pietre pentru a-si impresiona partenerele, o practica deloc diferita de cea a barbatilor care folosesc flori pentru a seduce femeile. Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au observat mamifere acvatice folosind obiecte pentru a comunica.

Publicatia britanica The Guardian informeaza asupra unui studiu condus de profesorul Tony Martin de la Universitatea St. Andrews din Scotia care in 2003 a observat un comportament ciudat la delfinii din raul Amazon: “Am observat un delfin ducand in gura o bucata de lemn sau ceva asemanator. Am observat acelasi comportament din nou dupa cateva ore si l-am notat”. Iar cand comportamentul s-a repetat pentru a treia oara, cercetatorul s-a decis sa intreprinda o cercetare mai amanuntita.

Dupa aceste prime observatii, echipa profesorului Martin a trecut prin ani buni de cercetari pentru a observa acelasi comportament de inca 57 de ori si aproape de fiecare data masculii erau protagonistii unor mici ritualuri care se dovedeau a nu fi ceva intamplator. Animalele foloseau bete, plante de apa, pietre si chiar mici broaste testoase .

Cu toate acestea, apele amazoniene fac destul de dificila studierea delfinilor datorita faptului ca sunt destul de namoloase si impiedica vederea a ceea ce se intampla sub suprafata. “Este ca si cum te-ai uita prin gaura cheii pentru a le studia comportamentul”, spune profesorul Martin. Observatiile sugereaza ca masculii mai mari duc si obiectele cele mai grele, ei lasand in urma cei mai multi urmasi.

Delfinii din Oceanul Indian au fost de asemenea vazuti folosind bureti de mare pentru diferite alte scopuri, dar acesta este primul studiu care arata mai in detaliu cum aceste mamifere acvatice folosesc obiecte pentru a face parada, cu atat mai mult cu cat comportamentul este destul de rar intalnit la mamifere, dar mult mai des la pasari.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele