IT & C

Declaratiile de presa ale Ministrului Dan Nica

Luni, 14 iulie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, s-a intalnit cu Secretarul Adjunct al Comertului din SUA, Samuel Bodman, care a condus o delegatie din Statele Unite ale Americii.

In cadrul intalnirii, Ministrul Dan Nica a prezentat modul in care s-a realizat liberalizarea comunicatiilor, rezultatele proiectelor IT realizate in ultimii ani si cele ale sistemului electronic de achizitii publice , amintind totodata masurile luate privind trecerea la "reforma de la ghiseu". S-au discutat, de asemenea, posibilitatile prin care pot fi stimulate proiectele de colaborare intre cele doua tari., care a condus o delegatie din Statele Unite ale Americii.
Va trimitem alaturat declaratiile de presa ale celor doi oficiali:
Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei:
"Am avut placerea ca in aceasta dimineata sa primesc delegatia Departamentului Comertului din Statele Unite, condusa de dl. Samuel Bodman, Secretarul de Stat Adjunct pentru Comert, care este insotit de Subsecretarul de Stat, dl William Lash, de catre Ambasadorul SUA la Bucuresti, dl. Michael Guest, de Ambasadorul Romaniei in SUA, dl Sorin Ducaru, de ceilalti membri MCTI, de personalul Ambasadei SUA in Romania, precum si al Ambasadei Romaniei la Washington.

Am avut un schimb de pareri ca urmare a ultimei discutii pe care am avut-o cu dl Bodman la Washington anul trecut, precum si cu dl William Lash la Bucuresti in acest an, si am trecut in revista foarte multe dintre proiectele pe care Romania le are cu SUA, posibilitatile de colaborare din domeniile comunicatiilor si tehnologiei informatiei. De aemenea, am discutat despre cum anume putem mari gradul de acces al firmelor romanesti pe piata americana si al firmelor americane pe piata romaneasca si, in principal, care sunt parteneriatele care pot fi realizate, atat la nivelul colaborarii cu administratia SUA , cat si la nivelul mediului de afaceri."

Samuel Bodman, Secretarul Adjunct al Comertului din SUA:
"Domnule Ministru, va multumesc pentru introducere si pentru ospitalitatea cu care ne-ati primit.
Am venit aici din trei motive, mai intai in numele Presedintelui Statelor Unite, pentru a multumi poporului roman pentru sprijinul neconditionat acordat tarii noastre in razboiul impotriva terorismului in general, si mai ales pentru sprijinul referitor la operatiunile noastre din Afganistan, si mai recent din Irak. Presedintele a fost in Romania in noiembrie, anul trecut, si a fost foarte nerabdator sa trimita mai multe delegatii ale Departamentului Comertului, pentru a face ca indicatiile sale sa devina rezultate in relatiile noastre bilaterale comerciale cu Romania.


In al doilea rand, sunt aici in calitate de conducator al unei delegatii formate din 12 oameni de afaceri reprezentand 12 companii americane, care vor vizita Romania intre 14-16 iulie. Sectia Comerciala a Ambasadei SUA a aranjat in asa fel incat, fiecare dintre aceste companii sa aiba intalniri la nivel guvernamental si intalniri cu firme romanesti.In ultimul deceniu Romania si SUA au dezvoltat foarte mult relatiile lor bilaterale, politice si militare. Presedintele SUA doreste foarte mult ca si relatiile comerciale dintre SUA si Romania sa devina mai stranse si acesta este unul dintre motivele principale pentru care ne aflam aici.

Al treilea motiv pentru care ne aflam aici este de a-l felicita pe dl Ministru si pe colegii domniei sale pentru contributia extraordinara pe care au avut-o la deschiderea pietei de telecomunicatii in Romania. Aveti acum un sistem de telefonie mobila in Bucuresti care este mai bun decat cel de care beneficiez eu la Washington. Si acest lucru s-a datorat faptului ca domnul Ministru si colegii domniei sale au facut in asa fel incat sectorul telecomunicatiilor sa fie deschis tuturor companiilor care doresc sa ofere servicii in aceasta directie pentru cetatenii Bucurestiului si ai Romaniei.
Am discutat, de asemenea, despre sistemul de licitatii electronice lansat de MCTI, care este util si celorlalte ministere din cadrul Guvernului Romaniei. Aceste sistem permite tuturor ministerelor sa achizitioneze bunuri si servicii la cele mai scazute preturi. Si acesta este un exemplu despre cum pot companiile care concureaza pe aceasta piata sa ofere Guvernului cele mai bune produse si servicii.
Cei care reprezinta aici Guvernul Statelor Unite sunt foarte impresionati de tot ceea ce vad, si suntem convinsi ca exista foarte multe oportunitati pentru companiile romanesti care activeaza in acest domeniu pentru a oferi bunuri si servicii companiilor mari si mici, atat din Romania, cat si din SUA. Suntem convinsi, de asemenea, ca sectorul IT si sectorul telecomunicatiilor vor prospera numai in masura in care Guvernul Romaniei va sti sa protejeze proprietatea intelectuala pentru toate firmele si companiile care ofera servicii in aceste domenii. Pentru ca pe masura ce trece timpul nu va mai fi vorba doar de firme si companii care doresc sa vanda anumite bunuri si servicii in Romania sau de anumiti artisti care doresc sa isi vanda CD-urile pe piata romaneasca. Credem ca, din ce in ce mai mult, va fi vorba de firme si artisti romani care vor vinde proprietate intelectuala si ca acest mod de a combate pirateria va fi foarte bun pentru tara.
Vizita noastra este o modalitate de a prezenta celor 12 reprezentanti ai unor companii americane, economia romaneasca si, o ocazie pentru ei de a vedea toate aceste sisteme de licitatie electronica, pe care Ministerul dvs le-a creat."


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele